Két hetet elpocsékoltak a görög pávatánccal

Szerdán elkezdődnek az érdemi szakértői tárgyalások az intézmények és az athéni kormány között a görög reformprogramról – erről állapodtak meg hétfőn az Eurócsoport tagjai. A grémium elnöke ugyanakkor világossá tette, hogy bármilyen új kölcsön előfeltétele a program egészéről való megállapodás és a végrehajtás megkezdése.

Az elmúlt két hét elvesztegetett idő volt – jelentette ki köntörfalazás nélkül Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport hétfői ülését követően, arra célozva, hogy Athén és az intézmények az elmúlt két hétben eljárásbeli kérdésekkel mulatták az időt, ahelyett, hogy az érdemi munkának szentelték volna magukat.

„Az elmúlt két hetet annak megvitatásával töltöttük, hogy ki, kivel, hol és milyen felállásban tárgyaljon. Ez puszta időpocsékolás volt” – közölte hétfőn az Eurócsoport ülését követően a grémium holland elnöke.

A pénzügyminiszterek a patthelyzetet megtörve megállapodtak, hogy szerdán elindulnak az érdemi egyeztetések a görög reformprogramról az intézmények és Athén között. A szakértői szintű tárgyalásoknak a görög kormány kívánságára Brüsszel ad majd otthont, de az Eurócsoport ragaszkodott ahhoz, hogy a munka megkönnyítése végett a trojka tagjai is szakértőket küldjenek Athénba.

A technikai szintű egyeztetések célja a következő négy hónapra vonatkozó görög reformprogram részleteiben történő megvitatása és mielőbbi elfogadása előbb szakértői, majd politikai szinten. Jeroen Dijsselbloem hétfőn világossá tette: Athén addig még csak ne is álmodozzon a második görög programból még ki nem fizetett 7,2 milliárd eurós kölcsön újabb részletének folyósításáról, ameddig az európai partnerek rá nem bólintanak a teljes görög reformcsomagra és nem kezdődik meg ezzel párhuzamosan legalább néhány reformnak a végrehajtása. „Addig nem folytatunk vitát a pénz idő előtti folyósításáról, ameddig nincs jóváhagyva a megállapodás és nem kezdődik meg a végrehajtás” – szögezte le a holland pénzügyminiszter, aki kérdésre válaszolva megerősítette, hogy szívesen folytatná mandátumának júliusi lejárta után is a munkát az Eurócsoport élén, de még nem tekinti magát jelöltnek a posztra.

Ismeretes, hogy Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter múlt pénteken levelet küldött az Eurócsoport elnökének (erről lásd március 6-i keltezésű cikkünket), amiben részletekbe menően ismertette az új kormány reformprogramjának első hét intézkedését. A levélben felvázolt reformok némelyikét azonban hírek szerint eléggé fejcsóválva fogadták az intézményekben. Elsősorban Varufakisznak az az elképzelése váltott ki hitetlenkedést, amely szerint a kormány órabérben fizetne turistákat, diákokat és más civileket azért, hogy lebuktassák az áfa-csalókat.

Dijsselbloem is kitért arra hétfőn, hogy a levél messze nem tartalmaz minden intézkedést, amit a hitelezők elvárnának az új athéni kormánytól cserébe a pénzügyi mentőcsomagból még bennragadt rész kifizetéséért. Az Eurócsoport elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy amennyiben a görög kormány megfelel a feltételeknek, kész levelet írni kollégáinak, és javasolni a 7,2 milliárd eurós kölcsön több részletben történő folyósítását.

Athénnak mielőbb szüksége lenne a pénzre, hogy gond nélkül törleszteni tudja márciusban lejáró adósságait az IMF-nek és magánhitelezőknek. Dijsselbloem odavetette a görög kormánynak, hogy ha tényleg az idő nyomása alatt állnak, akkor minél előbb érdekükben áll a reformok bemutatása és hitelesítése.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »