Miniszter: a börtön nem szálloda

Elismerte csütörtökön az igazságügyi minisztert, hogy a romániai börtönviszonyok „már-már sértik” az elítéltek emberi méltósághoz való jogát, ám szerinte a szűkös költségvetési keretek miatt egyhamar nem várható változás az országban ezen a téren.

Robert Cazanciuc az utóbbi hetekben bebörtönzött politikusok panaszaira reagált, amelyek nyomán a nép ügyvédje is vizsgálatot rendelt el a fegyintézetekben. „Sokan azok közül, akik változtathattak volna korábban valamit a helyzeten, most a saját bőrükön tapasztalják, hogy a börtön nem szálloda. És valóban: a börtön nem szálloda” – jelentette ki a miniszter.

Cazanciuc elmondta, a romániai börtönviszonyok javításához legalább egymilliárd euróra lenne szükség, ezt a pénzt pedig lehetetlenség előteremteni. Tájékoztatása szerint hozzávetőlegesen tízezer elítélt befogadására képes új börtönöket kellene építeni ahhoz, hogy megszűnjön a fegyintézetek jelenlegi túlzsúfoltsága.

A miniszter szerint uniós alapokat pályáznának meg a fejlesztésre. Ám Romániában a börtönök nagy része több mint száz évvel ezelőtt épült, és ezekbe már pénzt sem érdemes fektetni, újakra lenne szükség. Cazanciuc ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a jelenlegi forrásokból próbálnak valamelyest javítani az elítéltek fogvatartási körülményein.

Az elmúlt napokban az előzetes letartóztatásban lévő Elena Udrea volt miniszter a fogdakörülményekre, a szabadságvesztésre ítélt Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági miniszter a börtönkörülményekre panaszkodott.

– See more at: http://www.maszol.ro/index.php/belfold/43926-a-borton-nem-szalloda-az-igazsagugyi-miniszter-szerint#sthash.12eKW6JY.dpuf

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »