Bezárásra készülnek a kiskórházak?

Április elsejétől osztálybezárásokkal, tömeges elbocsátásokkal fenyeget a Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS). Szerintük legalább 20 millió euró hiányzik a rendszerből. Az egészségügyi minisztérium szerint az eddiginél hatékonyabb gazdálkodásra van szükség a kiskórházakban is, írja az Új Szó.

Akár 2000 alkalmazottjuknak is felmondhatnak április elsejétől a kisebb, megyei hatáskörű kórházak. A 66 intézményt tömörítő Szlovákiai Kórházak Szövetsége szerint osztályokat is bezárhatnak, ha nem kapnak több pénzt a működésükre. Az intézményekben összesen mintegy 25 ezer ember dolgozik.

Gondot okoz a minimálbér

Komoly gondot okoz számukra, hogy januártól emelkedett a minimálbér, ami kihatással van a magasabb bérosztályban dolgozók fizetésére is, és életbe lépett a kórházi orvosok béremelésének harmadik üteme is. „Csak a béremelések miatti költségnövekedés mintegy 20 millió euró pluszkiadást jelent“ – állítja Marián Petko, az ANS elnöke. Az ANS Tanácsa azt javasolja tagjaiknak, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat a munkaügyi hivatalokkal a tömeges elbocsátásokról. „Emellett nagy a valószínűsége annak, hogy osztályokat is be kell majd zárni“ – állítja Petko. A bezárások első körben a krónikus betegek kezelését ellátó osztályokat érintenék.

Az egészségügyi minisztérium keresi a módszert, hogy magasabb támogatást tudnának adni a kórházaknak az egészségbiztosítókon keresztül. „Folynak a tárgyalások a kórházakkal és a pénzügyminisztériummal is“ – tájékoztatta lapunkat Zuzana Čižmáriková, az egészségügyi minisztérium szóvivője. Ugyanakkor a minisztérium azt üzeni a kórházaknak, hogy spóroljanak. „Az ANS tagjaira is ugyanaz vonatkozik, mint az állami kórházakra, ahol jelenleg is folyik a hatékonyság javítása, ezt meg kell tenniük a kiskórházaknak is, hogy megfelelő forrásokat találjanak a bérköltségek biztosítására“ – üzente meg a minisztérium álláspontját a kórházaknak Zuzana Čižmáriková szóvivő.

122 milliós tartozás

A dunaszerdahelyi kórháznak havonta mintegy 60-70 ezer eurós pluszköltséget jelent a januári béremelés. „Egyelőre sem elbocsátásokban, sem osztálybezárásokban nem gondolkodunk, de ennek oka a kórház folyamatban lévő értékesítése“ – mondta lapunknak Horváth Zoltán kórházigazgató. Amíg a folyamat le nem zárul, nem hajtanak végre semmilyen érdemi változást.

„A későbbiekben az új tulajdonosnak kell döntenie“ – véli az igazgató. A dunaszerdahelyi kórház csak a Szociális Biztosítónak 3,16 millió euróval tartozott januárban, ez egy hónap alatt 134 ezer eurós növekedés. A kórházak összesen 122 millió euróval tartoztak a biztosítónak, a teljes adósságuk akár 300 millió euró is lehet.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek