Továbbra is marad a keménykedés Moszkvával szemben

Ha szükséges, az Európai Unió kész fokozni az Oroszország elleni szankciókat, de jelenleg a tűzszüneti megállapodás betartatása élvez elsőbbséget – jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken az uniós külügyminiszterek tanácskozásán Rigában.

Mogherini úgy foglalt állást, hogy növelni szükséges az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai tűzszüneti megfigyelőinek létszámát. Elmondta, hogy a múlt hónapban megkötött tűzszüneti megállapodás óta valamennyire javult a helyzet, s egyelőre nincs napirenden az ukrajnai válsággal kapcsolatban Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciók szigorítása. „Nem oldjuk fel őket addig, amíg valami valóban jó nem történik a helyszínen, másrészről mindig készek vagyunk fokozni a nyomást, ha szükséges” – mondta Mogherini.

José Manuel Garcia Margallo spanyol külügyminiszter a sajtónak nyilatkozva arról beszélt, hogy a miniszterek nem egységesek a szankciók kérdésében. „Egyes országok a szankciók fenntartása, mások a fokozásuk, megint mások a mérséklésük mellett kardoskodnak” – mondta Margallo.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a szankciók meghosszabbítása az év végéig „a legkevesebb, amit az EU tehet”. „Mindenki az egység mellett van, de tudják, a tétlenségben való egység nem nekem való. Abban kell egységesnek lennünk, hogy teszünk valamit” – jelentette ki újságíróknak nyilatkozva.

Mogherini elutasította fegyverek szállítását az ukrán hadseregnek, amit amerikai képviselők szorgalmaztak előző nap.

John Boehner, az amerikai képviselőház elnöke más republikánus és demokrata törvényhozókkal együtt egy csütörtökön nyilvánosságra hozott levélben az ukrán hadseregnek történő fegyverszállítások, beleértve a halált okozó védelmi fegyverrendszerek szállításának gyors engedélyezését sürgette Barack Obama amerikai elnöknél.

Az amerikai kongresszus mindkét háza egyhangúlag hagyta jóvá tavaly azt a törvényt, amely felhatalmazza az elnököt a fegyverszállításra, de Obama még nem döntött a kérdésben. Az elnök az európai vezetőkkel lefolytatott videokonferencián kedden ugyanakkor értésre adta, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok orosz támogatása miatt nemcsak a gazdasági szankciók szigorításának, de a fegyverszállítás elrendelésének lehetőségét is mérlegeli.

Mogherini szerint az Európai Unió fegyverek szállítása nélkül is „eleget tesz” az ukrajnai válság megoldása érdekében. Az uniós diplomácia vezetője azt hangsúlyozta, hogy a múlt hónapban Minszkben kötött egyezmény végrehajtása „az az út, amelyen haladni kell”.

Határozottan ellenezte a fegyverek szállítását Angela Merkel is. A német kancellár véleménye szerint az csak olajat öntene a tűzre.

Nagy-Britannia jelezte, hogy a halált nem okozó hadfelszerelés szállításának politikáját folytatja, London pénteken további 850 ezer fontot (1,29 millió euró) hagyott jóvá elsősegély-nyújtó felszerelésre, védősisakokra, távcsövekre és más hasonló eszközökre. „A célunk megerősíteni az ukrán fegyveres erők védelmi képességeit” – mondta Michael Fallon védelmi miniszter.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »