Parlamenti választásokat tartanak Észtországban

Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Észtországban, a voksolás legfőbb kérdése, hogy az észt politikát másfél évtizede uraló, jelenleg is kormányzó, pragmatikus liberális Észt Reformpártnak sikerül-e ismét felülkerekednie legfőbb riválisán, az ellenzéki balközép Észt Centrumpárton.

A 980 ezer választásra jogosult észtnek mindenesetre már korábban is lehetősége nyílt arra, hogy leadja szavazatát. Egyes meghatározott választóhelyiségekben három napig előzetes szavazást rendeztek, s február 19. és 25. között a balti állam lakosai elektronikusan is leadhatták voksukat. A központi választási bizottság közlése szerint a választópolgárok 33 százaléka élt az előzetes választások lehetőségével.

A közvélemény-kutatások szerint mindössze a – többnyire az orosz anyanyelvűek, valamint a vidéki lakosság és a nyugdíjasok által támogatott – Észt Centrumpártnak van reális esélye arra, hogy megelőzze Taavi Roivas miniszterelnök Reformpártját, s így a 101 fős észt parlament (Riigikogu) legerősebb politikai platformjává váljon.

Múlt pénteki felmérések szerint a Reformpártot a választók 23 százaléka támogatja, míg a Centrumpártra a szavazók 22 százaléka adná voksát. Őket a szociáldemokraták követik 20 százalékkal, és 14 százalékkal negyedik helyen áll a nemzeti irányultságú Pro Patria-Res-Publica (IRL). A szakértők arra számítanak, hogy az előző, 2011-es választásokhoz hasonlóan a vasárnapi szavazás után is nagykoalíció alakul a Reformpárt, az IRL és a szociáldemokraták részvételével.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »