Még mindig sokan kérik kézbe a nyugdíjukat

Szlovákiában hagyományos módon, egyenesen a postás kezéből is átvehető a nyugdíj. A Szociális Biztosító tájékoztatása szerint egyre több nyugdíjas számlára kapja járadékát, mivel így automatikusan a számlájukról tudják kifizetni egyes közüzemi díjakat vagy a rezsiköltséget, ugyanakkor még mindig sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy készpénzben vegyék fel járadékukat, írja az Új Szó. A nyugdíjigény benyújtásakor kell kiválasztani a kézbesítés formáját, melyet később is lehet módosítani. Alapvetően két módszer közül – a banki átutalás és a postai kézbesítés közül lehet választani. Az utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta el kell sétálni a postára vagy a postai kézbesítő házhoz viszi a nyugdíjat. Ezt azonban más állami támogatások esetében, például a szociális segély esetében a posta csak bizonyos feltételek teljesülése esetén teszi lehetővé. A segélyt csak akkor viszi ki a postás, ha a címzett ágyhoz kötött beteg, és ezt igazolni is tudja.

Hat hónapon keresztül a férj/feleség is átveheti házastársa járandóságát, ha erről hiteles felhatalmazást tud felmutatni. Hat hónap után azonban személyesen kell megjelennie a postán, utána megint lehet felhatalmazást adni, de félévente legalább egyszer személyesen kell átvenni a pénzt. Amennyiben senki nem tud elmenni a nyugdíjért, a posta 3 hónapig megőrzi, utána visszaküldik a Szociális Biztosítóba, mely megpróbálja kideríteni, hogy az ügyfél miért nem vette át a járandóságot, majd megegyeznek az utólagos kézbesítés formájában.

Ha valaki kórházba kerül, vagy hosszabb gyógykezelésen vesz részt, esetleg több hónapon keresztül gondozásra szorul, s ezért ideiglenesen távolabb, akár más településen élő gyermekéhez költözik, a nyugdíjat fél évig át lehet irányítani másik címre, akár még a kórház postájára is. A következő megoldás, hogy eseti gondnokot jelölnek ki, aki az idős személy helyett elmegy a postára. Ehhez ki kell tölteni egy nyomtatványt, amely a Szociális Biztosító bármelyik kirendeltségében beszerezhető. Az űrlapon a nyugdíjas kezelőorvosának fel kell tüntetnie, páciense miért nem képes személyesen átvenni a nyugdíjat; a kitöltött nyomtatványt a nyugdíjasnak, az orvosnak és az eseti gondnoknak egyaránt alá kell írnia.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »