Újabb országgal fűzzük szorosabbra a kapcsolatokat

Isabel Bárbara Téllez Rosete, Mexikó hazánkba akkreditált nagykövete a Pécsi Magyar-Spanyol Társaság elnökének, Deák Máténak a meghívására szerdán Pécsre látogatott, hogy országáról, valamint a XXI. századi mexikói-magyar kapcsolatokról tartson előadást a Társaság februári rendezvényén.

A mexikói gazdasági potenciál

A nagykövet előadása rámutatott arra, hogy a mexikói gazdaság Latin-Amerikán belül a második, világszinten pedig a tizennegyedik helyen áll. A latin-amerikai térségben csupán Brazília előzi meg, ám a dél-amerikai ország területe és népessége jóval nagyobb, mint Mexikóé. Az országnak komoly gazdasági előnyt jelent a fiatal népesség, az átlagéletkor ott ugyanis mindössze huszonhét év.

Az ország kereskedelmileg rendkívül nyitott, legfőbb partnerei az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) értelmében az Egyesült Államok és Kanada, továbbá az Európai Unió és Japán.

Ami az Európai Unió és Mexikó kapcsolatait illeti, az EU a latin-amerikai országok közül elsőként Mexikóval kötött szabadkereskedelmi egyezményt 1997-ben. Mexikó célja jelenleg az Unióval való kereskedelem fokozása, azonban ezt megnehezíti a két fél között érvényben lévő meglehetősen elavult megállapodás, melyet a latin-amerikai ország igyekszik megújítani, hogy jobban alkalmazkodjon a mai gazdasági helyzethez.

Mexikó exportjainak 80 százaléka ipari termék, a legfőbb kiviteli cikkek közé az elektronikai termékek, a telekommunikációs eszközök, a járművek valamint a kőolaj tartozik. A latin-amerikai ország a világ fő kőolajtermelő államai közé tartozik, így jelenleg kedvezőtlenül hat rá a nyersanyag világpiaci árának drasztikus mértékű csökkenése, ám Enrique Peña Nieto kormánya igyekszik olyan gazdaságpolitikai intézkedéseket hozni, melyekkel csökkentheti a jelenség negatív hatásait. A kormány további széleskörű reformokkal igyekszik még versenyképesebbé tenni a gazdaságot, a legfontosabb változtatások az oktatásban, az energiaszektorban, valamint az adórendszerben történtek.

A mexikói-magyar kapcsolatok története

A politikai kapcsolatok hazánk és Mexikó között egészen a XIX. század közepéig nyúlnak vissza. A két ország az idők során azonban több ízben megszakította egymással a diplomáciai kapcsolatokat, melyeket végül 1974-ben állítottak helyre, így a tavalyi évben ünnepelhettük az újrafelvétel 40. évfordulóját.

Az elmúlt évtizedek során két mexikói elnök is Magyarországra látogatott, 1992-ben Carlos Salinas de Gortari, 2004-ben – néhány nappal hazánk EU-hoz történő csatlakozását követően – pedig Vicente Fox Quesada. Hazánk részéről 1997-ben Göncz Árpád utazott Mexikóba latin-amerikai körútja alkalmával.

A közelmúlt eredményei

A nagykövet elmondta, az utóbbi években a két ország egyre szélesebb körű gazdasági és kereskedelmi, tudományos és technológiai, valamint kulturális és oktatási együttműködések létrehozására törekedett.

Hazánknak Mexikó az első számú kereskedelmi partnere a latin-amerikai országok közül, Mexikó számára pedig Magyarország az első számú kereskedelmi partner a 2004 óta csatlakozott EU-tagországok között. A két ország közötti árucsere megháromszorozódott az elmúlt öt évben, valamint 625 százalékkal nőtt 2004 óta. A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok további erősítésére, illetve a befektetések ösztönzésére a tavalyi évben megalakult a Mexikói-Magyar Kereskedelmi Kamara (MexCham) is.

2014 szeptemberében Mexikóban került megrendezésre az első Mexikó-Visegrádi Négyek Találkozó, ahol a felek megállapodtak egy kétoldalú együttműködési napirend kidolgozásáról, melynek keretén belül új tudományos és technológiai együttműködési projektek valósulhatnának meg, valamint a magánszférabeli kapcsolatok is megerősödnének. A tervek szerint idén meg fog valósulni egy, a Mexikó és a V4-ek közötti miniszteri szintű találkozó is.  

A múlt hónapban stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a magyar kormánnyal a mexikói tulajdonban lévő NEMAK Győr KFT., a cég így hazánk első latin-amerikai stratégiai partnerévé vált.

Az előadás során szó esett arról, hogy a két ország fontosnak tartja a kulturális kapcsolatok erősítését is, ugyanis a földrajzi távolság ellenére rendkívül sok hasonlóság fedezhető fel Mexikó és Magyarország között. Megegyeznek például a lobogók színei, hasonlítanak a népviseletet díszítő hímzett virágmotívumok, illetve mindkét nemzet konyhájában fontos szerepet játszik a paprika. 

Gumhert Dóra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »