Merkel a diplomáciai közvetítő szerepében

Szerdán és csütörtökön egész Európa és az Egyesült Államok vezető politikusainak is a fehérorosz fővárosra, Minszkre szegeződött a figyelme, hiszen itt került megrendezésre az ukrán helyzetet tárgyaló négyoldalú csúcstalálkozó. A krízis diplomáciai rendezését célzó tanácskozás valószínűleg nem jöhetett volna létre Angela Merkel közbenjárása nélkül. A Kitekintő az elmúlt hetek eseményeit összefoglalva mutatja be, milyen módon vált a német kancellár a béke európai nagykövetévé.

Angela Merkel, német kancellár hivatali idejének tizedik évében járva korunk világpolitikai színpadának egyik legfontosabb szereplője. Ahogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung fogalmaz, a német politikus határidőnaplójában egymást sűrűn követő külföldi utak hűen tükrözik, hogy – legyen szó az orosz-ukrán krízisről, a görög válságról, az Iszlám Állam okozta közel-keleti helyzetről vagy a világgazdaság fő kérdéseiről – Merkel állásfoglalása minden ügyben meghatározó. Az orosz-ukrán ellentétben azonban különösen kiemelkedő a német kancellár szerepe. Nemcsak a kis földrajzi távolságnak köszönhetően van ez így, hanem azért is, mert a Merkel és Putyin között fennálló kapocs mindig is egyfajta bizalmasságot sugallt, amelynek következtében jelen körülmények között Merkel bizonyul a legalkalmasabbnak arra, hogy felvállalja a közvetítő szerepét Oroszország és Ukrajna, illetve a nyugati államok között.

Ahogy arról a Kitekintő is beszámolt, a múlt hét második felében Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár előbb Kijevben Petro Porosenkóval, majd Moszkvában Vlagyimir Putyinnal tárgyalt a kelet-ukrajnai helyzet békés rendezésének lehetőségeiről. A német-francia kettős már tavaly június óta – amikor is francia kezdeményezésre német, orosz és ukrán részvétellel tárgyaltak a normandiai partraszállás 70. évfordulóján tartott megemlékezésén az ukrán helyzet rendezéséről – igyekszik betölteni a diplomáciai közvetítő szerepét a konfliktusban érintett felek között. 

Az orosz és ukrán elnök felkeresését követően Merkel és Hollande egyenesen az 51. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferenciára (MSC) utazott, hogy ott beszámoljanak az ukrán, illetve orosz féllel folytatott egyeztetések eredményeiről, és ez alapján javaslatokat tegyenek a helyzet megoldására. Az itt elhangzottak alapján egyértelművé vált, hogy a szerdai (de csütörtökre is átcsúszó) minszki csúcstalálkozó dönthet a jövőbeni béke, illetve háború kérdéséről.

Mindezek fényében rendkívül fontos volt az is, hogy Merkelnek sikerül-e meggyőznie észak-amerikai útja során az USA vezetését arról, hogy elálljanak a korábban lebegtetett ukrajnai fegyverszállításoktól. Barack Obama és Merkel közös hétfői sajtótájékoztatóján végül úgy tűnt, az USA egyelőre ad még egy esélyt a konfliktus diplomáciai úton való rendezésének, számolt be erről a Der Spiegel. Továbbá Merkel és Obama kölcsönösen biztosították egymást arról is, hogy az ukrajnai helyzet rendezésében – bárhogy is alakuljanak az események – egymás szövetségeseiként fognak fellépni. 

Kijev, Moszkva, München, Washington, Ottawa és Minszk – azon helyszínek sora tehát, ahol az elmúlt hét során a német kancellár, Angela Merkel megfordult, hogy diplomáciai tárgyalások útján biztosítsa az ukrajnai krízis békés megoldását. A német kancellár eltökélten hitt abban, hogy az orosz-ukrán konfliktust el lehet simítani anélkül, hogy komolyabb fegyveres összeütközésre kerülne sor. E véleményét alátámasztandó az oroszok részéről történő kelet-ukrajnai provokációt a berlini fal felépítéséhez hasonlította Merkel, tudósít a Neue Zürcher Zeitung összefoglalója. Mint elmondta: a tanulság ebből nem más, mint hogy bár Berlin, illetve Európa kettészakadásakor sem avatkoztak be fegyveres erőkkel a nyugati hatalmak, a végén azonban mégis csak a Szovjetunió került ki vesztesként az évtizedeken át tartó szembenállásból.

Angela Merkel tehát türelemre int, és közben rendületlenül utazik egyik politikai vezetőtől a másikig, hogy aktív közreműködésével segítse elő a mielőbbi békés megegyezést a szembenálló felek között. A Merkel békítő szerepét bírálók körében azonban egyre gyakrabban merül fel a kérdés: a német kancellár által képviselt kis lépések politikája képes-e belátható időn belül mindenki számára megfelelő megoldást nyújtani vagy pedig csak újabb évekre, évtizedekre állandósítja a pattanásig feszült, ellenséges viszonyt a felek között.

Küttel Orsolya

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »