Most vagy soha: mi lesz az iráni atomprogrammal?

Bár néhány kérdésben sikeresen közelebb kerültek egymáshoz a tárgyaló felek a március végi határidő előtt egy hónappal, még mindig bőven maradt miről tárgyalni. Javad Zarif szerint az egyezség most elérhető és arra figyelmeztet, hogy muszáj élni az alkalommal, mert nem tudni mikor lesz újból esély rá.

Javad Zarif iráni külügyminiszter szerint meg kell ragadni a mostani lehetőséget a nukleáris tárgyalások sikeres befejezésére, hiszen nem biztos, hogy még egyszer újra ilyen közel kerülhetnek a felek a megállapodáshoz. A külügyminiszter azt is kiemelte, hogy nem lenne a „világ vége”, ha sikeres egyezmény nélkül fejeznék be a tárgyalásokat. 

„Nem gondolom, hogy egy újabb határidő módosítás bárkinek is az érdekében állna, mivel nem hiszem, hogy ez a hosszabbítás szükségszerű vagy hasznos lett volna”, idézte Zarifot az iráni PressTV. Zarif vasárnap a Müncheni Biztonsági Konferencián beszélt a tárgyalásokról. 

A külügyminiszter szerint a legfőbb feladata a tárgyalásoknak, hogy biztosítsa Irán tárgyalófeleit arról, hogy az iráni nukleáris program „teljesen békés természetű”. Zarif hozzátette, hogy a másik fontos cél az „elfogadhatatlan szankciók” feloldása. 

„Készen állunk a biztosítani a nemzetközi közösséget és a tárgyaló partnereinket, hogy Irán nukleáris energiája békés, de ugyanakkor az is fontos, hogy az iráni népre kiszabott korlátozásokat megszüntessék”.

Az iráni külügyminiszter erős állást foglalt amellett is, hogy a szankciók eleve kudarcot vallottak. „Amikor a szankciókat kiszabták Iránra, kevesebb, mint kétszáz urándúsító centrifuga állt rendelkezésünkre. Ha a szankciók célja az volt, hogy megakadályozzák Irán nukleáris kutatásait, akkor teljes kudarcok vallottak, hiszen Iránnak mostanra húszezer centrifugája van”. 

Az izraeli aggályokra, miszerint Irán nukleáris programja veszedelmes, válaszolva Zarif kijelentette, hogy az izraeliek „hipotetikus iráni fenyegetettsége” csak „álcaként” szolgál, hogy elfedjék saját atrocitásukat a palesztinokkal és más népekkel szemben, idézte a külügyminisztert a Reuters. 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban világossá tette, hogy mindent megfog tenni egy „rossz és veszélyes egyezség meggátolásának”. Az izraeli miniszterelnök álláspontja szerint a nyugati hatalmak és Irán egy olyan paktum felé haladnak, amely segíteni fogja Teherán nukleáris fegyverkezését, ami Izrael egész létét veszélyeztetheti.

Vágner Krisztián

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »