Németország kész vezető szerepet vállalni a nemzetközi politikában

Németország kész vezető szerepet vállalni a nemzetközi politikában, de csak az együttműködés elve alapján – jelentette ki a német védelmi miniszter pénteken az 51. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

Urusula von der Leyen a háromnapos tanácskozást megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Németország hajlandó az eddiginél határozottabban részt venni a külpolitikai, biztonságpolitikai folyamatok alakításában és a válságok kezelésében, de nem akar „az első számú vezető lenni Európában” és nem akarja „magához ragadni a kormányrudat”.

Németország új szerepe csak az együttműködésen alapulhat, mert „egyetlen nemzet, még a legnagyobb sem” képes egyedül kezelni a konfliktusokat – mondta a német védelmi miniszter.

Németország „bátran, de alázattal” kíván részt venni a nemzetközi politikában, „biztonsági érdekeinek, humanitárius kötelességeinek és történelmi felelősségének megfelelő” módon – tette hozzá Ursula von der Leyen.

Az  MSC a világ legnagyobb szabású biztonságpolitikai konferenciája, amelyen az idén minden korábbinál több magas rangú politikus, katonai és gazdasági vezető vesz részt, köztük csaknem 20 állam- és kormányfő és 60 védelmi miniszter és külügyminiszter. A fő téma az ukrán válság és az Iszlám Állam terrorszervezet előretörése a Közel-Keleten.

A német védelmi miniszter az ukrán válságról szólva hangsúlyozta, hogy a konfliktust csak a tárgyalóasztalnál lehet rendezni, és elutasította a washingtoni vezetésben felmerült gondolatot, hogy a Nyugat fegyverszállításokkal támogassa az oroszbarát szakadárok ellen harcoló ukrán hadsereget.

A kelet-ukrajnai válsággócban „már most is túl sok fegyver van”, a szakadárok pedig az orosz támogatás révén „végtelen” mértékű lehetséges utánpótlási forrással rendelkeznek – emelte ki a miniszter az MSC honlapján élőben közvetített konferencián.

A Nyugatnak továbbra is egységesen kell fellépnie, az Európai Uniónak folytatnia kell a gazdasági nyomásgyakorlást Moszkvára, a NATO-nak meg kell óvnia a közösség biztonságát, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) pedig változatlanul fontos feladata, hogy biztosítsa „az átláthatóságot a hibrid hadviselés módszerének alkalmazásával zajló konfliktusban” – fejtette ki Ursula von der Leyen.

A hibrid hadviselés „hírszerzők, fegyverek és harcosok rejtett bevetését” jelenti, továbbá „térségi vagy nemzetiségi, etnikai konfliktusok szándékos elmérgesítését és politikai destabilizációt, valamint a közvélemény manipulálását” – mutatott rá a német védelmi miniszter, hangsúlyozva, hogy ez az új hadviselési forma a biztonságpolitika egyik legnagyobb kihívása.

A közel-keleti helyzettel kapcsolatban kiemelte, hogy az IÁ-t fel lehet tartóztatni a jelenlegi nemzetközi összefogás fenntartásával. Kulcsfontosságú, hogy az együttműködésben nem csak nyugati államok, hanem a térség több muzulmán lakosságú országa is részt vesz. Az IÁ visszaél az iszlámmal, a vallás csak a terrort leplező álca, amit le kell rántani, ami „csak a muzulmán országokkal széles szövetségében” sikerülhet – mondta Ursula von der Leyen.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »