A Koszovóban székelő amerikai követség kritikája

A Foreign Policy kritikai hangvételű cikkben vizsgálta az Egyesült Államok koszovói diplomáciai gyakorlatát.

Matthew Brunwasser, a cikk írója kiemeli, hogy a koszovói amerikai nagykövetek kiemelkedő szerepet kaptak a koszovói államalakításban az elmúlt 15 évben. Mióta az 1999-es NATO-bombázásokban az USA vállalta a domináns szerepet, az amerikai hivatalnokok szokatlanul széleskörű befolyással bírnak a koszovói kormány politikájára és működésére, ahogy azt egy, a Külügyminisztérium által kérvényezett belső audit eredményei is leírják.

A legutóbbi, nagy koszovói felháborodást keltő, amerikai befolyással bíró ügy egy 73 km hosszú, 1,3 milliárd dollárt kóstáló négysávos autópálya megépítése volt, amelyet a 2009-2012 közötti amerikai nagykövet, Christopher Dell nyilvánosan is támogatott – az IMF, a Világbank, és több európai nagykövetség ellenkezése mellett is.

A kilométerenként több mint 40 millió dollárba kerülő autópálya kivitelezője Amerikában a legtöbb, és Európában a harmadik legnagyobb jövedelemmel rendelkező kivitelező cég, a Bechtel volt. A cég ismert arról, hogy szoros kapcsolatot ápol az amerikai Külügyminisztériummal – rendkívül sok, nyugdíjazott külügyi hivatalnokot is foglalkoztatnak, valamint több volt Bechtel-alkalmazott is a külügyi pályára vált. Dell, 2009-2012 közötti koszovói megbizatása és 2013-as nyugdíjba vonulása után a cég mozambiki képviselője lett.

Szakértők szerint az autópálya megépítése feleslegesen nagy terhet rótt a költségvetésre egy olyan országban, ahol mindössze minden hetedik ember rendelkezik autóval. Az autópálya kapacitásait kutatások szerint mindössze 30 százalékban használják ki pillanatnyilag.

A Bechtel korábban már Horvátországban és Albániában is részt vett a helyi infrastruktúra kiépítésében. Albániában a Bechtellel szerződést kötő közlekedésügyi miniszter ellen később az ügyből kifolyólag, korrupció gyanújával büntetőeljárást indítottak, az országnak pedig IMF hitelt kellett felvennie a 2010-ben elkészült, Bechtel által kivitelezett autópálya megépítéséből származó adósságainak rendezésére.

Németh Anna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »