A demokraták nem támogatják az új szankciókat Iránnal szemben

A demokrata szenátorok egyelőre elállnak az Iránt újabb szankciókkal sújtani szándékozó törvényjavaslattól. Robert Menendez és kilenc másik demokrata szenátor azután döntött így, hogy az amerikai elnök világosan kijelentette, hogy megvétózza a tervezetet.

Robert Menendez demokrata szenátor kedden bejelentette, hogy a demokraták legalább két hónapig nem támogatják republikánus társaikat egy újabb Iránt sújtó szankciós tervezet elfogadásában. Menendez, aki bár részt vett a szenátusi törvényjavaslat kidolgozásában, kilenc másik demokrata szenátorral közösen levélben értesítette Barack Obama amerikai elnököt döntésükről.

A demokraták Obama bejelentése után, miszerint élne elnöki vétójával egy újabb szankciókról szóló törvényjavaslat benyújtásának esetén, döntöttek úgy, hogy egyelőre nem támogatják a republikánusokat. A republikánusok ötvennégy hellyel rendelkeznek a száz tagú szenátusban, de ahhoz, hogy felülírhassák Obama vétóját, hatvanhét szavazatra lenne szükségük.

Menendez kijelentette, hogy ő és demokrata társai még reménykednek a nukleáris kérdés diplomáciai megoldásában, de „erősen szkeptikusak” az iráni oldal engedményekre való hajlandóságát tekintve, ami elérhetővé tenné az átfogó egyezmény elérését a kijelölt határidőig, írja a Reuters. 

A demokraták egyelőre március 24-ig tartózkodnak a szankciós javaslat támogatásától. Irán és a hatok tavaly novemberben abban egyeztek meg, hogy március 24-ig kell az átfogó egyezményt érintő jelentős kérdésekben megegyezniük. Ezek után június 30-ig kellene az egyezmény technikai részleteit véglegesíteniük. 

Teherán és a hatokkal tárgyaló iráni delegáció már többször figyelmeztetett arra, hogy újabb szankciók bevezetése a tárgyalások végét jelentené. A demokraták megváltozott álláspontjától függetlenül, a Szenátus Banki Bizottsága (Senate Banking Committee) várhatóan csütörtökön szavazásra bocsátja a törvényjavaslatot, amelyet Menendez és a republikánus Mark Kirk szenátor dolgozott ki. 

Vágner Krisztián

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »