Fizetnie kell az új görög kormánynak is

„Az Európai Bizottság nem változtatgatja a politikáit a tagállami választások tükrében”–üzente az új athéni vezetésnek szerdán az Európai Bizottság egyik alelnöke azokra a hírekre reagálva, melyek szerint a görög kormány meghozta az elődje által korábban tett vállalásoknak ellentmondó első intézkedéseit.

„Azt várjuk a görög kormánytól, hogy erősítse meg, teljesíteni fogja az ország által az európai partnereknek és az európai polgároknak tett kötelezettségvállalásait” – közölte szerdán Jyrki Katainen, az Európai Bizottság növekedésért és munkahelyteremtésért felelős alelnöke. A korábbi finn miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy az eurózóna tagállamai, Görögország fő hitelezői nem támogatnak semmilyen adósság-elengedést Görögországnak.

Meglehetősen szókimondóan Katainen azt is hozzátette, hogy az EU-ban valamennyi – és nem csak egy – ország demokratikus választásait tiszteletben kell tartani. Mindez utalás azokra a kijelentésekre, melyek szerint az EU-nak hallgatnia kell a görög választók akaratára, akik a választásukkal nemet mondtak a megszorításokra és a nemzetközi hitelezőket képviselő trojkára. „Egyetlen Európánk és eurózónánk van, tisztelnünk kell egymást. Fontos, hogy valamennyien tiszteletben tartsuk a jogállamiságot” – szögezte le.

Az alelnök azt is világossá tette, hogy az Európai Bizottság nem fogja megváltoztatni a politikáit csak azért, mert valamelyik tagállamban választásokat tartottak. Arra is emlékeztetett, hogy a szélsőbaloldali Sziríza párt győzelmét hozó választások nem változtatták meg a görög reálgazdaságot, amelynek alapvetően ugyanazokkal a problémákkal kell szembenéznie, mint elődjének.

Katainen részben azokra a friss hírekre reagált, amelyek tanúsága szerint az új görög kormány első intézkedéseivel – például a privatizációs folyamat leállításával – szembement az előző kormány vállalásaival. „Mind a bizottságnak, mind pedig Görögországnak olyan magatartást kell mutatnia, ami a stabilitást erősíti, és nem pedig a bizonytalanságot növeli” – szögezte le.

Az alelnök azt is közölte, hogy Jean-Claude Juncker a Bizottság elnöke brüsszeli látogatásra hívta a görög kormány tagjait, de időpontot még nem egyeztettek. A görög program február végi lejártára utalva hangsúlyozta, hogy minél előbb el kell kezdeni a közös munkát.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »