A mexikói NEMAK lett hazánk első latin-amerikai stratégiai partnere

A magyar kormány stratégiai megállapodásra lépett a NEMAK Győr Kft-vel. A mexikói székhelyű vállalatcsoport legnagyobb európai hengerfejgyártó üzeme, amely 2014-2016 között újabb ötmilliárd forint értékű beruházással bővíti magyarországi gyárát, és száz 100 munkahelyet teremt – tudta meg az MTI.

A  mexikói tulajdonú NEMAK Győr Alumíniumöntöde Kft. stratégiai megállapodást kötött kedden a magyar kormánnyal.  A Külgazdasági és Külügyminisztériumban rendezett ünnepélyes aláíráson Isabel Bárbara Téllez Rosete, Mexikó magyarországi nagykövete is részt vett – írja a budapesti Mexikói Nagykövetség sajtóközleménye.

A mexikói hátterű, alumínium hengerfejek és motorblokkok gyártásával foglalkozó cég az első latin-amerikai stratégiai partnere hazánknak. A Mexikói Nagykövetség bízik abban, hogy ez az együttműködés pozitív hatással lesz a további befektetésekre és hozzájárul a kétoldalú gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez.

Mexikó Magyarország elsőszámú kereskedelmi partnere a latin-amerikai régióban és a legfrissebb adatok szerint a kétoldalú kereskedelem elérte a másfél milliárd dolláros rekordszintet, amely kereskedelem jelentős része az autógyártáshoz köthető. Mexikó 2014-ben átvette a vezető autógyártó szerepét Latin-Amerikában, világviszonylatban pedig őrzi nyolcadik helyét. Az iparág a jövőben további bővülésre számíthat.

Magyarország és Mexikó tavaly ünnepelte a diplomáciai kapcsolatok felvételének negyvenedik évfordulóját, a különböző események mellett a jubileumi év egyik célkitűzése volt, hogy megalapítsák a Mexikói-Magyar Kereskedelmi Kamarát (MexCham), aminek fő céljai közé tartozik a befektetői bizalom kölcsönös növelése, a piacra jutás megkönnyítése és az ott realizálható árbevétel bővítése.

Uniós háttér

A magyar-mexikói kereskedelem feltételeit egyébként nagyban meghatározza az Európai Unió (EU) és Mexikó által kötött Gazdasági Partnerségi, Politikai és Együttműködési Megállapodás. Ez az 1997-es úgynevezett „globális megállapodás” a politikai partnerség mellett létrehozott egy szabadkereskedelmi pillért is a relációban, ami 2000. július 1-jén lépett hatályba az ipari és mezőgazdasági áruk tekintetében, 2001 márciusában pedig a szolgáltatások, a szellemi tulajdon és a beruházások vonatkozásában. A szabadkereskedelmi megállapodás (MUEFTA) 2003-ra teljesen liberalizálta a mexikói ipari termékek piacra jutását az EU-ba, a mexikói piac pedig 2007-ben nyílt meg az EU exporttermékei előtt.

2009 óta pedig Mexikó az Európai Unió stratégiai partnere. Az Európai Unió számára Mexikó geostratégiai szempontból is fontos partner, ugyanis hídszerepet tölt be az amerikai kontinens északi és déli része, a fejlett és a feltörekvő gazdaságok között. A rendkívül jelentős helyi gazdasági lehetőségeken túl, a kétoldalú, mexikói-uniós szabadkereskedelmi egyezmény révén az uniós tagországok olyan piacokat és nemzetközi szervezeteket érnek el, amelyekkel a mexikói kormány korábban szabadkereskedelmi megállapodást írt alá: a számos észak- és latin-amerikai ország mellett ide sorolható még Izrael és Japán is, továbbá a Chilével, Kolumbiával és Peruval közösen létrehozott Csendes-óceáni Szövetség (AdP) Ázsia irányába is számos lehetőséggel kecsegtet.

A Visegrádi Csoporton belül

Számos témakörben jött létre egyezmény Magyarország és Mexikó között az elmúlt években, például az állategészségügy, a tudományos együttműködés, a turizmus és vízummentesség, valamint a kettős adóztatás elkerülésének területe. Már több éve folynak az egyeztetések egy beruházás-védelmi egyezmény megkötéséről (az uniós „nem” miatt azonban ez eddig még nem jöhetett létre), amely kölcsönös jogi biztosítékot garantálna a két fél befektetőinek, és nagyban elősegítené a befektetések növekedését.

Tavaly rendezték meg az első V4-Mexikó találkozót, amelynek egyik célja egy olyan munkaterv kidolgozása volt, amely politikai elemek mellett a magánszféra közötti kölcsönös kapcsolatok megerősítését és új tudományos-műszaki együttműködési projekteket is magába is foglal az idei évre vonatkozóan. 2004 és 2013 között a Visegrádi Csoport államai és Mexikó közötti kétoldalú kereskedelem a hatszorosára növekedett, köszönhetően a kereskedelemfejlesztési ügynökségek közös munkájának, valamint a visegrádi országok autó-, építő-, valamint az élelmiszeripába érkezett mexikói befektetéseknek.

Café y mate

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »