A világ 50 legveszélyesebb városából 43 latin-amerikai

A világ ötven legveszélyesebb városa közül negyvenhét az amerikai kontinensen található, közülük negyvenhárom Latin-Amerikában.

Egy mexikói NGO a százezer főre jutó gyilkosságok száma alapján 2008 óta minden évben elkészíti a világ ötven legveszélyesebb városának listáját, mely szerint negyvenhét az amerikai kontinensen található, közülük negyvenhárom Latin-Amerikában.

A lista élén 2014-ben immár negyedik alkalommal a hondurasi San Pedro Sula végzett, ahol a százezer főre jutó emberölések száma 171. Második a venéz főváros, Caracas, harmadik helyen pedig a mexikói kikötőváros, Acapulco végzett. Előbbi 116, utóbbi pedig 104 gyilkossággal.

Hondurasban és Mexikóban főleg a térségben működő drogkartellek és bűnszervezetek állnak az erőszakos cselekedetek mögött, míg Venezuelában a tavalyi év során a bűnözésen kívül a kormányellenes tüntetések is számos halálos áldozatot követeltek.

Az erőszak leginkább néhány kolumbiai városban, valamint a mexikói Torreonban csökkent. A gyilkosságok száma a legnagyobb mértékben St. Louisban, illetve a salvadori fővárosban, San Salvadorban nőtt.

Az amerikai kontinens országai számára továbbra is a biztonság jelenti a legnagyobb kihívást. Az ENSZ Fejlesztési Programja szerint Latin-Amerika a világ egyetlen olyan térsége, ahol a 21. század első évtizedében a százezer főre jutó gyilkosságok száma növekedett nem pedig csökkent. 

Gumhert Dóra

Friss hírek