Nehézkesen folytatódott a nukleáris történet

Ismét lassan haladtak a nukleáris tárgyalások Irán és a hatok között, annak ellenére, hogy múlt héten öt napon keresztül tárgyaltak egymással. Az amerikai Kongresszus álláspontja miatt viszont abban mindkét fél egyetértett, hogy mielőbb megoldást kell találniuk a problémára.

Irán és a hatok (vagyis az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Oroszország, Kína és az Egyesült Államok) képviselői lassan haladnak előre a nukleáris tárgyalások során. Múlt héten az érintett delegációk több ízben találkoztak egymással, hogy megoldást találjanak a több mint egy évtizede húzódó nukleáris válságra Irán és a nyugat között. 

A szerdai genfi találkozójuk után John Kerry amerikai és Javad Zarif iráni külügyminiszter pénteken újból találkozott Párizsban, hogy tovább egyeztethessenek álláspontjaikról. A vasárnapi genfi tárgyaláson, már a külügyminiszterek nélkül, a hatok és Irán képviselői mind részt vettek. „Lassan haladunk előre a jelentős kérdésekben, de a szakértők hétfőn folytatják . Nyugton állíthatom, hogy minden résztvevő eltökélt az egyezmény elérése iránt”, nyilatkozta egy diplomata a Reutersnek. 

A Reutersnek nyilatkozó források azt is megemlítették, hogy a tárgyalódelegációk a folyamat gyorsítása mellett kötelezték el magukat. Az amerikai Kongresszus miatt erre szükség is lehet, hiszen úgy tűnik, hogy a Kongresszus demokrata és republikánus képviselői egyetértenek újabb szankciók bevezetésében. „A Kongresszusnak türelmesnek kell lennie ”, nyilatkozta Barack Obama amerikai elnök. Obama azt is kijelentette, hogy élne az elnöki vétójogával egy esetleges újabb szankciókról szóló törvény beterjesztése esetén. Irán már többször hangsúlyozta, hogy újabb szankciók bevezetése esetén semmisnek tekinteni az eddigi tárgyalásokat.

Eddig kétszer hosszabbították meg saját határidejüket a résztvevők, legutóbb tavaly november 24-én. Az új egyezmény értelmében Iránnak és a hatoknak június 30-ig kell véglegesíteniük a nukleáris válság megoldásáról szóló szerződést. A kínai delegáció egyik tagja szerint a tárgyalások újabb fordulójára valamikor február elején kerülhet sor. 

A nukleáris ellentét egyik alapvető eleme, hogy a nyugat titkos nukleáris fegyverkezéssel gyanúsítja Iránt és emiatt elengedhetetlennek tartja az iráni program teljesen átláthatóvá való tételét. Irán fenntartja, hogy atomprogramja békés szándékú és tagadja a fegyverkezési vádakat. 

Vágner Krisztián

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »