Folytatódik a terror Észak-Nigériában

Újabb támadások kereszttüzében Nigéria. A Boko Haram terrorszervezet az elmúlt hetekben számos merényletet hajtott végre az ország északi részében. A terror- Európa után- immár Afrikában is fokozódik.

Több száz, egyes források szerint pedig kétezer civil vesztette életét a Bagát ért támadás során. A várost pár napon belül másodjára vették golyózápor alá a Boko Haram felkelői. Szemtanúk szerint a fegyveresek válogatás nélkül kezdtek lőni, épületeket gyújtottak fel, nők és gyermekek holttestei hevertek az utcákon. Baga után a környékbeli városokban folytatódott az ámokfutás Lake Chad régióban. A csádi miniszterelnök és a kameruni elnök is sürgős nemzetközi segítséget kért, a több ezer menekült okozta problémák és a növekvő terrorveszély megfékezésére. Paul Biya kmeruni elnök szerint a térség országaira is ugyanaz a forgatókönyv vár, mint Nigériára, a globális fenyegetés tehát globális választ kíván. Eközben a nigériai elnök Goodluck Jonathant- immár nem először- számos támadás érte, mert nem reagált a Bagát és környékét ér támadásokra, ezzel szemben nem mulasztotta el kifejezni részvételét a párizsi terrormerénylet áldozataiért.

A Boko Haram már öt éve küzd azért, hogy létrehozzon egy iszlám államot a térségben. A konfliktus igazán tavaly éleződött ki, miután a kormány szükségállapotot vezetett be a három legsúlyosabban érintett államban. Ezek után a támadások száma egyre csak nőtt. A nemzetközi sajtóban akkor figyeltek fel rájuk igazán, mikor tavaly áprilisban háromszáz diáklányt raboltak el. A globális kampány ellenére nem sikerült azóta sem kiszabadítani a lányokat.

Gyerekek egy iskolai kollégiumban, idősek, tekintet nélkül minden és mindenki célpont. A támadásokról pedig egyre vérfagyasztóbb beszámolók érkeznek: a meglőtt embereket módszeresen kivégzik, ha úgy gondolják nem haltak meg elég gyorsan, egy társai holttestei alá rekedt túlélőt kihalásztak a terroristák és vele is végeztek. De nem csak felfegyverzett milicistákat küld Boko Haram. Pár hete a nigériai hatóságok egy 13 éves lányt fogtak el, akit a vallomása szerint az apja adott el a Boko Haramnak és őt, valamint még két másik nőt is arra kényszerítettek, hogy a testükre erősített bombákkal merényletet kövessenek el egy textilpiacon. Miután két társa végrehajtotta a merényletet a fiatal lány mégsem robbantott. A merényletben négy ember halt meg.

A Boko Haram tagjainak nyilatkozatai nem hagynak kétséget afelől, hogy a véres támadások tovább fognak folytatódni. „Tettünk róla, hogy a terem padlója vörössé váljon a vértől, és ez így lesz minden elkövetkező támadás során is”. „Mostantól a gyilkolás, mészárlás, pusztítás, bombázás lesz a mi vallási kötelességünk, bármerre is induljunk. Ahogy az iszlám előírja nem élünk együtt, egy helyen a hitetlenekkel. A megállapodásunk Istennel az, hogy a hitetleneknek hat méterrel a föld alatt kell lenniük.” „Biztosíthatunk benneteket, hogy akiket megölünk, nem ártatlan emberek, hanem hitetlenek. Isten kétféle embert teremtett, hívőt és hitetlent. Vagy muszlim hívő vagy, vagy hitetlen.”

A kérdés az, hogy mit és miért vár a nigériai hadsereg? Az egyre kiterjedőbb támadások azt mutatják, hogy sikerrel terjeszkedik a terroristacsoport Nyugat-Afrikában, ugyanakkor eddig még nem sikerült számottevő eredményt elérni a megállításuk érdekében. Október végén még ugyan bíztató hírek érkeztek a felkelőkkel kötött fegyverszünetről, ennek tényét azonban a terroristák videóüzenetben cáfolták, és az esetleges béke alatt is folyamatosak voltak a támadások.

Mindez egy olyan régióban történik, ahol még mindig súlyos gondot okoz az ebola terjedése, Nigéria maga pedig a kontinens egyik legnépesebb országa, ahol a népességrobbanás is komoly problémát jelenthet a jövőben.

Kamerun december végén légitámadást indított az iszlámisták ellen, több katonai bázist és falut is célba vettek. Akkor a kameruni elnök úgy nyilatkozott, hogy a terület biztosítva lett, a támadások azonban tovább folytatódtak. A Boko Haram így lassan terroristacsoportból kormányzó hatósággá válik egy Belgium méretű területen. Így a szervezet egy újfajta fenyegetést is jelent a térségre, ahol már nem csak a támadások jelentenek veszélyt, hanem a megszállt területeken bevezetett iszlám törvénykezés.

Bucsku Enikő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »