Többezres tüntetés Pakisztánban a Charlie Hebdo ellen

Ezrek tüntettek vasárnap Pakisztánban a Charlie Hebdo francia szatirikus lap újabb Mohamed-karikatúrája miatt, a szaúdi Dzsiddában felemelte szavát ellene az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC), az iráni fővárosban pedig hétfőre hirdettek demonstrációt a francia nagykövetség elé.

A kelet-pakisztáni Lahorban mintegy ötezren gyűltek össze a francia magazin elleni tiltakozásra. “Mozgalmat indítunk a szeretett prófétánkat sértő karikatúrák ellen” – mondta Háfiz Szaid, az egyebek közt a szomszédos India elleni támadások miatt betiltott, Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) nevű szésőséges szervezet alapítója.  

Szaid arra sürgette a pakisztáni kereskedőket, hogy állítsák le a francia termékek behozatalát, a pakisztáni vezetőket pedig arra, hogy próbáljanak meg nemzetközi törvényt elfogadtatni az istenkáromlás büntetésére. Pakisztánban halállal sújtható a blaszfémia. Lahorban részt vettek a demonstráción a radikális Dzsamáat-ud-Dava tagjai is.    Felvonulások voltak az ország legnagyobb városában, Karacsiban, valamint Kvettában, Pesavarban, Multánban és másutt is. Karacsiban több mint kétezren tüntettek, a Dzsamáat-e-Iszlámi vallási párt szervezte az országalapító Muhammad Ali Dzsinna mauzóleumáig vonuló menetet. Keresztény papok küldöttsége is csatlakozott hozzájuk a muzulmánokkal való szolidaritásuk kifejezéseképpen.    A Charlie Hebdo rajza “intoleráns, tiszteletlen, gyűlöletről és érzéketlenségről tanúskodik”, és “kigúnyolja a muzulmán vallás legtiszteltebb alakját”  – vélekedett vasárnapi közleményében a dzsiddai székhelyű OIC emberjogi bizottsága, mindamellett “további mérsékletre” szólította fel a muzulmánokat a helyenként erőszakba torkolló tüntetések nyomán. A leghevesebb demonstrációk az afrikai Nigerben voltak, ahol tízen meghaltak és legalább nyolc templomot felgyújtottak.    Iránban iszlamista diákok hétfőre hívtak tüntetésre a teheráni francia nagykövetség elé, tiltakozásul a sértőnek ítélt rajz publikálása ellen – közölte vasárnap a helyi média. A francia külképviselet egy üzenetében közölte, hogy szolgáltatásai és a hozzá kapcsolódó kulturális szervezetek zárva lesznek hétfőn, és kérte az ott lévő francia állampolgárokat, hogy “tartózkodjanak minden mozgástól a kerületben”. A főváros északi részén lévő francia iskola is zárva lesz biztonsági okokból.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »