Irak hatékonyabb fellépést vár Amerikától az Iszlám Állam ellen

Haider al-Ábádi iraki miniszterelnök Obama elnök megbízottjával folytatott tárgyalásokat Bagdadban. Már a találkozó előtt az iraki házelnök közölte John Allen megbízottal, hogy hatékonyabb fellépést várnak az USA által vezetett koalíciótól. Al-Ábádi szerint továbbá ki kellene terjeszteni a hadsereg kiképzésének programját is.

Az iraki vezetés szerint az Egyesült Államok vezette koalíciónak több segítséget kellene nyújtania az országnak ahhoz, hogy legyőzhessék az Irakban és Szíriában is komoly területeket ellenőrző Iszlám Államot, adta hírül a Reuters.

Az iraki parlament elnöke, Selim al-Jabouri közvetítette az iraki álláspontot Barack Obama amerikai elnök megbízottjának, John Allennek, aki a héten utazott Bagdadba, hogy Haider al-Ábádi iraki miniszterelnökkel folytasson tárgyalásokat.

„Egyelőre úgy érezzük, hogy a nemzetközi támogatás nem elegendő”, mondta al-Jabouri a Reutersnek, majd hozzátette: „Tapasztalunk előrelépést olykor, de még ez sem elegendő ezekben a nehéz időkben, amiket most átélünk.”

Al-Jabouri szerint a nemzetközi közösségnek „aktivizálni kellene magát”, mert az irakiak a légitámadások és a más jellegű támogatás ellenére is úgy érzik, hogy egyedül kell harcolniuk a dzsihadistákkal.

Az Iszlám Állam 2014 júniusában indította meg „iraki hadjáratát”. Moszul – Irak második legynagyobb városa – elfoglalása után sorra hajtotta uralma alá a környező, főleg szunniták lakta településeket, megközelítve a fővárost, Bagdadot. 

A szunnita terroristák további előrenyomulását a síita – iraki és iráni – milíciák, az iraki hadsereg, a Peshmerga, valamint az Egyesült Államok vezette koalíció légitámadásainak köszönhetően sikerült megakadályozni. Emellett miután 2011. decemberében Obama elnök kivonta az amerikai csapatokat, most ismét körülbelül háromezer amerikai katona tartózkodik az országban kiképzési és tanácsadási feladatok ellátására.

Al-Jabouri házelnök véleménye megegyezik az iraki síita miniszterelnök, Haider al-Ábádi álláspontjával is, aki az amerikai megbízottal folytatott tárgyalása utáni közleményében úgy fogalmazott, hogy az USA vezette koalíciónak „növelnie kellene a hatékony légitámadások számát az Iszlám Állam pozíciói ellen.” Emellett szükségszerűnek tartja az iraki biztonsági erők kiképzési programjának kiterjesztését is.

Al-Ábádi hivatalos Twitter-fiókján azt írta, hogy az amerikai megbízott egyetértett mindkét követeléssel. John Allen optimista hangot ütött meg az Iszlám Állam elleni harc kapcsán.

„Az Iszlám Állam legyőzésére létrejött globális koalíciónk egyre erősebb lesz, ahogy az iraki nép és Irak védelme iránti kollektív elköteleződésünk is”, fogalmazott Allen Bagdadban.

Haider al-Ábádinak nincs könnyű dolga, miután az ország vezetését Núri al-Máliki volt síita miniszterelnök szunnitákat és kurdokat is kirekesztő politikája után vette át, valamint megjelent az Iszlám Állam is. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a miniszterelnök hajlandó a párbeszédre és a kapcsolatok normalizálására mind a szunnitákkal, mind pedig a kurdokkal. 

Ezt szolgálta az olajbevételek megosztásának és a kurd fizetések problémájának megoldása, valamint a szunniták felé is nyitott politika, amelynek keretében többek között miniszteri pozíciókat is kaptak szunniták. 

Káply Mátyás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »