Pentagon-terv: újabb amerikai katonák Szíriában

Irakban már háromezer amerikai katona lát el kiképzési és tanácsadási feladatokat, illetve bizonyos épületek védelmét is ők biztosítják. A Pentagon legújabb terve szerint körülbelül négyszáz amerikai katona segítene a szíriai ellenzéki erők kiképzésében. A helyszín még bizonytalan, ugyanakkor Törökország, Katar és Szaúd-Arábia is vállalta a házigazda szerepét.

A Pentagon további négyszáz fős kontingens telepítését tervezi Szíriába, akik feladata a szíriai ellenzéki erők kiképzése lenne, hogy hatékonyabban vehessék fel a harcot az Iszlám Állam ellen, nyilatkozta a Reutersnek a Pentagon szóvivője.

Az amerikai hadsereg egyelőre nem mondta el, hogy ezek a csapatok pontosan mely területeken tevékenykednének, ugyanakkor várhatóan tavasszal, Szírián kívüli területeken kezdenék meg munkájukat, mondta Steve Warren szóvivő, aki további információkat nem közölt az üggyel kapcsolatban.

Törökország, Katar és Szaúd-Arábia már felajánlotta, hogy hajlandó biztosítani területet a kiképzés megkezdéséhez.

A kiképző program Barack Obama amerikai elnök több éves tervének része, amelynek keretében képessé kell tenni a szíriai ellenzéki erőket arra, hogy feltartóztassák és adott esetben visszaszorítsák az Iszlám Államot, miközben az Egyesült Államok vezette koalíció légitámadásokat hajt végre a dzsihadisták ellen. 

A Pentagon becslése szerint körülbelül több mint ötezer harcos lesz kiképezhető az első évben, majd később csaknem tizenötezerre lesz szükség ahhoz, hogy területeket lehessen visszafoglalni a szélsőséges szervezettől Kelet-Szíriában.

A Kongresszus szerint azonban a Pentagon terve túl lassú folyamat, ezért nem fogja segíteni a Bassár el-Aszad uralma ellen lázadó csoportokat, valamint kérdéses az is, hogy a kiképzettek száma érdemben befolyásolni fogja-e a komplex háború menetét.

A tervezett csapatok Szíriába telepítésének bejelentése azután érkezett, hogy magas rangú amerikai tisztségviselők Isztambulban ellenzéki szervezetek vezetőivel, illetve civil szervezetekkel tárgyaltak a kiképzési programról.

„Ez a találkozó egy rendkívül fontos lépés volt, készülünk a kiképzési és felszerelési program végrehajtására, amit tavasszal, nemzetközi partnereinkkel közösen fogunk indítani”, mondta Elissa Smith parancsnok. 

Káply Mátyás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »