Kínában lobbizik a venéz elnök

A venéz államfő, Nicolás Maduro Kínába utazott, hogy a két ország közötti további együttműködésről tárgyaljon. Az elnök néhány OPEC-országba is ellátogat annak érdekében, hogy a szervezet tagállamai közös megoldást találjanak a kőolaj árának drasztikus csökkenéséből fakadó gazdasági nehézségek kezelésére.

Nicolás Maduro vasárnap bejelentette, hogy külföldi körútra indul, azonban arról nem ejtett szót, hogy meddig tartózkodik távol, illetve mely országokba látogat el. A szóban forgó út állomásairól később a kormányzati kommunikációért felelős miniszter adott tájékoztatást Twitter oldalán. Ma már ismeretes, hogy az államfő úti céljai Kína, Szaúd-Arábia, Irán és Algéria. Maduro Kínába tartó útja során nem várt kitérőt tett Moszkvában is, ahol Sergey Ryabkov külügyminiszter-helyettessel találkozott.

A venéz-kínai barátság

A venéz államfő Hszi Csin-ping kínai elnök meghívására utazott a távol-keleti országba, hogy különféle gazdasági, pénzügyi, energetikai, technikai és oktatási projektekről tárgyaljanak. Maduro a Kína-CELAC (Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége) január 8-9 között Pekingben megrendezésre kerülő csúcstalálkozójára is meghívást kapott.

A Venezuela és Kína közötti katonai, kereskedelmi és politikai kapcsolatok az elmúlt másfél évtizedben jelentősen megerősödtek. A növekvő kínai jelenlétet támasztja alá, hogy a térség országai közül Venezuelában található a legtöbb Kínából származó autó, motor és telefon, valamint egyre több kínai jelenik meg a venéz fővárosban, Caracasban.  

Ami a gazdasági együttműködést illeti, a két ország között az elmúlt tizenöt év során több mint négyszázötven megállapodás kötettett, valamint létrehoztak egy közös alapot is, melynek célja, hogy infrastrukturális, kereskedelmi és közlekedési projekteket finanszírozzon. Az alapon, illetve további pénzügyi forrásokon keresztül 2014 júliusáig Kína több mint 55 milliárd dollárt kölcsönzött Venezuelának. A dél-amerikai ország a hitelért cserébe kőolajat szolgáltat Kínának, melynek mértéke már meghaladja a napi ötszáznegyvenezer hordót, ezzel a távol-keleti ország az Egyesült Államok után Venezuela második legfontosabb kereskedelmi partnerévé lépett elő.

Venezuela és az OPEC-országok

Nicolás Maduro az OPEC-országokba tervezett látogatásainak célja, hogy a tagállamok közös megoldást találjanak a kőolaj árának drasztikus csökkenéséből fakadó gazdasági nehézségek kezelésére.

A venéz kormány az utóbbi néhány hónapban komoly erőfeszítésekkel próbálta elérni, hogy az OPEC-tagállamok csökkentsék kőolajtermelésüket annak érdekében, hogy ezáltal növekedjen a termék világpiaci ára, azonban a kezdeményezést nem koronázta siker. A szervezet Venezuelával szemben inkább Szaúd-Arábia elképzelését támogatta, mely szerint az OPEC-országoknak változatlanul kell hagyniuk jelenlegi kitermelési kvótáikat, amíg a piac egyensúlya magától helyreáll.  

Utoljára a 2008-as gazdasági világválság során volt hasonlóan alacsony a kőolaj világpiaci ára. Akkor az OPEC tizenkét tagállamának sikerült egyezségre jutnia abban, hogy csökkentik a termelést, valamint növelik az árakat. Akkoriban azonban Venezuelát a szervezetben jelentős befolyással rendelkező Hugo Chávez kormányozta, aki kihasználta, hogy a válság hatásai az OPEC valamennyi országára kedvezőtlenül hatottak, a jelenlegi olajárcsökkenés gazdasági következményei viszont nem azonos mértékben sújtják a tagállamokat.  

Gumhert Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »