Háromszoros életfogytiglan a három izraeli tinédzser életéért

A palesztin Hussam Kawasmehet életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy izraeli katonai bíróság. Az ítélet szerint Kawasmeh tervelte ki a júniusban eltűnt három izraeli tinédzser elrablását és meggyilkolását, ami végül a tavaly nyári ötvennapos gázai háborúhoz vezetett.

Kedden háromszoros életfogytiglani büntetésre ítélte egy izraeli katonai bíróság Hussam Kawasmehet a három Ciszjordániában meggyilkolt izraeli fiatal ügyében. Őt vádolták a fiatalok elrablásának és meggyilkolásának kitervelésével, az izraeli hatóságoknak pedig augusztusban sikerült letartóztaniuk az emberöléssel vádolt férfit. Szeptemberben a gyilkosságot elkövető két társát egy az izraeli rendőrséggel vívott tűzpárbaj közben lelőtték. 

A három izraeli fiatalt autóstop közben vették fel az elkövetők. Holttestükre csak három héttel később találtak rá. Bár a Hamász elismerte, hogy Kawasmeh és társai Hamász tagok voltak, közleményük szerint a támadás önálló kezdeményezés volt a három palesztin részéről. Izrael a Hamászt okolta a történtekért. 

Júliusban egy bosszútámadás során egy palesztin tinédzsert három izraeli elkövető elrabolt és halálra égetett. A tetteseket azóta gyilkosság miatt vád alá helyezték. A bosszútámadást és állítólagos Hamász tagok tömeges letartóztatását követően élesedett ki újból a konfliktus a palesztinok és az izraeliek között, főként Kelet-Jeruzsálemben és Gázában. 

Az összecsapásokat és a rakétatámadásokat követően indult meg a tavaly július-augusztusi ötven napos háború, amelyben becslések szerint több mint kétezer egyszáz, többségében civil, palesztin veszítette életét. A konfliktusban hatvanhét izraeli katona és hat civil halt meg. 

Vágner Krisztián

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »