Juncker nekiment a holland politikai elitnek

Az Európai Bizottság elnöke már számtalanszor hangot adott a populista pártok térnyerésétől való félelmének, Jean-Claude Juncker ugyanakkor ezúttal messzebbre ment: a Volkskrantnak adott interjújában egyenesen a holland kormánypártokat vádolta a szélsőjobbot imitáló retorikával.

A volt luxemburgi miniszterelnök már a tavalyi EP-választásokat megelőző kampányidőszakban is hevesen támadta a populista pártokat, akkor a választópolgárokat ezen politikai meggyőződés elutasítására szólította fel. Juncker szerint a pusztán „üres szavakkal” operáló mozgalmak rendkívül veszélyesek az integrációs folyamatra, hiszen az Európai Unió polgárközeli jellegéből táplálkoznak.

Úgy tűnik Juncker véleménye a megválasztása óta nem sokat változott, ugyanis múlt heti, Volkskrantnak adott interjújában ismét a populizmus térnyerésének veszélyeire hívta fel a figyelmet, azonban ezúttal konkrét pártokat is megnevezett, amelyek alááshatják a pluralista demokrácia intézményét. A politikus véleménye egészen nagy port kavart, hiszen ilyen politikai tömörülésként említett két holland kormánypártot, a szociáldemokrata PvdA-t, illetve a Mark Rutte miniszterelnök vezette VVD-t.

Juncker szerint ezek a pártok népszerűségük növelése érdekében kezdik átvenni a holland szélsőjobb retorikai elemeit, ugyanakkor mivel kormányképes tömörülésekről van szó, az ország hosszú távon irányíthatatlanná válik. Az Európai Bizottság elnökét természetesen az euroszkeptikus hangnem aggasztja leginkább, hiszen az államok kormányozhatatlanságán túl az Európai Parlamentben helyet foglaló uniókritikusok erejére hívta fel a figyelmet: „Katasztrofális következménye lenne, ha az EP szkeptikusokkal telne meg”. 

A legtöbb kritikus szerint a Juncker által hangoztatott populista elemek a holland kormánypártok tekintetében egyáltalán nem adnak okot az aggodalomra. A legnagyobb Benelux tagállam végrehajtó hatalma hetek óta válságos állapotban van, hiszen teljesen szétfeszítik a gazdasági nehézségek és a koalíciókényszer, így az Európai Unió irányában mutatott hangsúlyeltolódás teljesen érthető. Maguk a külpolitikai elemzők is leginkább időspecifikussággal jellemzik az euroszkepticizmust, amely a válságos időszakban gyakran az állampolgárok támogatását hivatott elérni.

Tamara Judi

Friss hírek