Ismét napirenden van a görög „Grexit”

A görög szélsőbaloldali Sziriza párt vezetője szerint pártjának választási győzelme elindítja majd a „szükséges változásokat” Európában. Alekszisz Ciprasz szombaton Athénban úgy fogalmazott, hogy „a szükséges változások itt kezdődnek, Görögországban”. Közben londoni elemzők már nem zárják ki, hogy Görögország végül tényleg kilép az eurózónából, bár ennek valószínűsége szerintük alacsony.

Az európai uniós vezetők arra intik Görögországot, hogy ne változtasson irányvonalán, ne mondjon le a reformokról. A Der Spiegel című német hetilap azonban legutóbbi számában már azt írja, hogy Angela Merkel német kancellár kész elengedni Görögországot az eurózónából, ha az új athéni kormány elveti a megszorító intézkedéseket.

„A német kormány csaknem elkerülhetetlennek tartja a (görög) kilépést az euróövezetből, ha a választások után Alekszisz Ciprasz ellenzéki vezér vezeti a kormányt, az lemond a költségvetési fegyelemről, és nem fizeti vissza az ország adósságait” – írja internetes oldalán a Der Spiegel a berlini kormányhoz közeli forrásokat idézve.

Az Elefterosz Tiposz című görög napilap vasárnapi számában közölt felmérés adatai szerint a Sziriza 30,4 százalékot kapna, ha ezen a vasárnapon lennének a választások, szemben a december közepi 27,1 százalékkal. Előnye ezzel mindamellett 3,1 százalékra csökkent a december közepén mért 3,4 százalékról a kormányzó konzervatív Új Demokrácia párt előtt.

Londoni elemzők: Tényleg kiléphet Görögország az eurózónából

Londoni pénzügyi elemzők szerint nem lehet kizárni, hogy a belpolitikai válságtól sújtott Görögország távozik az euróövezetből. Ezt most kedvezőbb körülmények között megtehetné ugyanis, mint néhány évvel ezelőtt, bár a következmények ezúttal is súlyosak lennének.

A Barclays közgazdászai több forgatókönyvet is összeállítottak a várható fejleményekről. A választások esélyesének tekintett Sziriza párt sem hangoztat már olyan felhívásokat, hogy Görögországnak ki kell lépnie az euróövezetből, mégsem lehetetlen, hogy ez végül megtörténik.

A cég szerint ebben a kérdésben Németország álláspontja döntő fontosságú lesz. A Barclays elemzői kiemelik, hogy 2012-ben még a német hatóságok is esélyesnek tartották Görögország távozását a valutaunióból.

Az euró feladása azonban szuverén törlesztési csődöt okozna, amelynek súlyos makroszintű pénzügyi sokkja ismét recesszióba sodorná a görög gazdaságot, és ezt nyilvánvalóan a Sziriza is el akarná kerülni – írják a Barclays elemzésében. A ház londoni szakértői emiatt alacsony valószínűségűnek tartják ezt a forgatókönyvet.

Más nagy londoni házak sem zárják ki azonban Görögország távozását az euróövezetből. Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research elemzői 2015-re szóló globális előrejelzésükben döntő jelentőségűnek nevezték az idei évet az euróövezet szempontjából, mivel szerintük ez lehet az az év, amikor „legalább egy” tagállam elhagyja a valutauniót.

A ház szakértői elismerik, hogy ezt már korábban is jósolták. Véleményük szerint azonban az előre hozott görögországi választások, és az a tény, hogy közvélemény-kutatásokat a Sziriza párt vezeti, megnöveli a „Grexit-forgatókönyv” idei megvalósulásának esélyét.

MTI

Friss hírek