Az euróval menekülnek Putyin elől a baltiak

Január 1-jén a balti államok közül utolsóként Litvánia is bevezeti az egységes valutát, kiteljesítve ezzel a három köztársaság integrációját. Az év utolsó napjaira többségbe kerültek az euró támogatói Litvániában, ami inkább a biztonsággal kapcsolatos aggodalmaknak tudható be, mint a közös pénz vonzerejének.

Észtország és Lettország után 2015. január 1-én Litvánia is belép az egységes valutát használó országok klubjába, amelynek létszáma így a kezdeti 11-ről immár 19-re nő majd, magába foglalva az EU-tagállamok kétharmadát.

Két balti szomszédjához hasonlóan Litvániában is szinte az utolsó percig többségben voltak az euróra való átállás ellenzői, aminek elsődleges oka a felmérések tanúsága szerint az árdrágulásoktól és a növekvő inflációtól való félelem. A korábban csatlakozott országokban ugyan mértek ilyen hatást, annak mértéke Szlovákiában és Észtországban például 0,1-0,2 százalék körül volt, vagyis messze elmaradt a várakozásoktól és attól, amit az emberek érzékeltek.

Egy november közepén készült felmérés ugyanakkor először hozott ki többséget Litvániában az euró támogatói javára az elutasítókkal szemben. A december végén készült eddigi utolsó közvéleménykutatás során pedig már a megkérdezettek 53 százaléka viszonyult pozitívan az euró bevezetéséhez. A hangulat megváltozásában azonban – ahogy azt a litván pénzügyminiszter is elismerte – nem annyira a közös pénz vonzereje játszott szerepet, mint inkább az orosz agressziótól való félelem.

A három balti állam közvéleménye az eurózónához való csatlakozásra az euró-atlanti rendszerbe (és általában a nyugati világhoz) való integráció szerves részeként és az ország függetlenségének horgonyaként tekint. Így az euróra való áttérés a NATO és az EU-tagság elnyerése után az integrációs folyamat betetőzését jelenti mindhárom balti államban.

Litvánia egy ízben 2007-ben már közel került az egységes valutaövezeti tagsághoz, az EU-tól végül mégsem kapta meg a zöld jelzést, mert a Bizottság megítélése szerint nem teljesítette maradéktalanul az inflációs kritériumot. A belépés ezt követően a súlyos gazdasági és pénzügyi válság miatt egy időre lekerült a napirendről.

A balti államok közül elsőként Észtország törte meg a jeget 2011-ben, 2014-ben Lettország csatlakozott, 2015-ben pedig a legnagyobb balti állam, a hárommilliós Litvánia is tagja lesz a klubnak, miután valamennyi feltételnek megfelelt. A 19-ik ország csatlakozását követően immár 337 millió európai fog ugyanazzal a fizetőeszközzel fizetni.

„Litvánia csatlakozása a balti államok visszatérésének végpontját jelenti a kontinens politikai és gazdasági szívébe. Ez nem csak Litvánia számára egy jelképes momentum, de az euróövezet egésze számára is, amely stabil, vonzó és nyitott marad az új tagok előtt. Meggyőződésem, hogy a balti államok eurózóna-tagsága meg fogja szilárdítani a régió gazdaságát, vonzóbbá téve azt az üzleti tevékenységek, a kereskedelem és a befektetők számára” – jelentette ki Valdis Dombrovskis, a Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke, korábbi lett miniszterelnök.

„Litvánia egészséges fiskális politikával és szerkezeti reformokkal dicsekedhet, amelyek Európa egyik legdinamikusabb növekedését eredményezték, ami a munkanélküliség gyors csökkenésével párosult. Az ország kiváló helyzetben van ahhoz, hogy jól prosperáljon az eurózónában” – szögezte le Pierre Moscovici, az EU gazdasági, pénzügyi és adópolitikai biztosa.

Az euró január 1-től fokozatosan váltja majd fel a régi fizetőeszközt, a litast. Az észt vagy a lett példát követve az euró és a régi fizetőeszköz két hétig lesz egyidejűleg forgalomban, az időszak végére azonban a litván pénz teljesen megszűnik mint fizetőeszköz és kizárólag az egységes valutával lehet majd fizetni.

Az árakat már 2014. augusztus vége óta mindkét pénznemben fel kellett tüntetni, és egészen 2015. június 30-ig ez is marad a rend. A litván hatóságok augusztusban nagyszabású információs kampányt indítottak az euróra való átállással való visszaélések minimalizálása érdekében. A kampány keretében a kiskereskedők, a bankok és az internetes boltok aláírásukkal csatlakoztak egy memorandumhoz, amelyben kötelezettséget vállaltak arra, hogy az eurót nem fogják ürügyként használni az áruk és a szolgáltatások árának felemelésére és nem fogják félrevezetni a fogyasztókat.

Az árak alakulását a litván fogyasztóvédelmi hatóság is nyomon követi, és a szabályoktól eltérő cégekre pénzbírságot róhat ki, illetve egy nyilvános szégyentáblára is felteheti az ilyen cégeknek a nevét.

Litvánia belépése után általános várakozások szerint több évig szünetelni fog az euróövezet bővítése. Nagy-Britanniának és Dániának kimaradási lehetősége van, míg a fennmaradó hét országnak (Svédországnak, Lengyelországnak, Csehországnak, Magyarországnak, Horvátországnak, Romániának és Bulgáriának) ugyan szerződéses kötelezettsége a csatlakozás, de egyikük sem sieti el a belépést, illetve az ahhoz szükséges összes kritérium teljesítését.

Egyedül Románia készül a következő években a belépésre, legalábbis rendelkezik saját céldátummal. A többi tagállamban talán az egy szem Lengyelország kivételével azonban nem várható 2020 előtt az euró bevezetése.

Az euró 1999-től napjainkig

1999. – Az ECU-t felváltja az euró, amit 11 tagország (Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália és Spanyolország) számlapénzként bevezet.

2000. – Döntés születik arról, hogy Görögország is bevezetheti az eurót.

2000. – Dániában a népszavazás 53,1 százalékkal elutasítja az euróhoz történő csatlakozást.

2001. – Számlapénzként Görögország is bevezeti az eurót.

2002. – Tizenkét tagállamban készpénz formájában is forgalomba kerül az euró. Február végéig a nemzeti valutákat kivonják a forgalomból.

2003. – Svédországban a népszavazás 55,9 százalékkal elutasítja az euróhoz történő csatlakozást (az északi országnak azonban nincs kimaradási lehetősége).

2006. – Elfogadják Szlovénia csatlakozási kérelmét, elutasítják viszont Litvániáét.

2007. – Szlovénia is bevezeti az eurót. Az év során döntenek egyúttal arról, hogy Ciprus és Málta is csatlakozhat az eurózónához.

2008. – Málta és Ciprus bevezeti az eurót.

2009. – Szlovákia is bevezeti az eurót.

2011. – Észtország is áttér az euróra.

2014. – Lettország a következő a sorban.

2014. július – Döntés arról, hogy 2015. január 1-jétől Litvánia is bevezetheti az eurót.

2015. január 1. – Litvániában is hivatalos fizetőeszköz az euró – az euróövezetnek mostantól 19 tagja van.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »