Horvát választások: mindkét jelölt biztos a győzelemben

Biztos a végleges győzelmében mindkét jelölt, aki a horvátországi elnökválasztás vasárnapi első fordulója után – hajszálnyi különbséggel – továbbjutott a két hét múlva esedékes második fordulóba; a harcias nyilatkozatokból ítélve kemény küzdelem várható kettejük, Ivo Josipovic hivatalban lévő államfő és kihívója, az ellenzéki konzervatív Kolinda Grabar Kitarovic között.

A horvát választási bizottság által 99,61 százalékos feldolgozottság alapján hétfőre virradóra közzétett adatok szerint a vasárnap tartott első fordulóban Josipovic csupán hajszálnyival tudta megelőzni Kitarovicot: a voksok 38,50 százalékát gyűjtötte össze, míg legfőbb riválisa alig másfél százalékkal kevesebb, 37,17 százaléknyi szavazatot kapott. A verseny a második fordulóban dől el kettejük között január 11-én.

A voksolás után támogatóihoz intézett beszédében Josipovic azt hangoztatta, hogy politikája mottója az „igazság”.

„Nincs helye a politikai porondon azoknak, akik meglopták Horvátországot, becsapták ezt a népet, nincs helye korrupt politikusoknak, akik idegen tollakkal ékeskednek, és azoknak sem, akik megsemmisítik polgáraink egzisztenciáját” – idézte a horvát média Josipovic szavait.

A hivatalban lévő államfő azzal vádolta ellenfelét, hogy vereségből győzelmet próbál kovácsolni. Leszögezte, hogy ő győzött az első fordulóban, és a másodikban is győzni fog. Mint mondta, „túl sok vér folyt Horvátországban ahhoz, hogy azok kezébe kerüljön az ország, akik nem érdemelték meg”. Megengedhetetlen Josipovic szerint, hogy „azok, akik tegnap meglopták Horvátországot, úgy gondolják, hogy ma tiszteletet érdemelnek”.

Kolinda Grabar Kitarovic viszont azt hangoztatta, hogy az első fordulóban a polgárok egyértelműen kinyilatkoztatták a változások iránti igényüket.

„Olyan hatalmat akarunk, amely határozott, hazafias, amely előre és nem a szakadékba fog minket vezetni” – hangoztatta a 46 éves politikus asszony és diplomata, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje. Azt üzente Josipovic szavazóinak, hogy ők is jobb, megosztottság nélküli Horvátországot érdemelnek.

„Megújítjuk azt az egységet, amelyet Franjo Tudjman hozott létre” – mondta Grabar Kitarovic. Burkoltan azt üzente Zoran Milanovic kormányának, hogy amennyiben tüstént ha nem lát munkához, akkor ugyancsak változásokkal kell majd szembenéznie.

A választási eredményeket értékelve a miniszterelnök nem rejtette véka alá, hogy Josipovic nagyobb arányú győzelmére számított az első fordulóban. Hozzátette, hogy Josipovic győzelmére számít a második fordulóban. Milanovic felszólította a polgárokat, hogy ne higgyenek a HDZ-nek és pártemberei szenvedélyes nyilatkozatainak, mert „ők ugyanazok, akik három évvel ezelőtt voltak”.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »