Aktív évet zárt a kínai diplomácia

A kínai diplomácia reneszánszát hozta el a 2014-es év az ország nemzetközi jelentőségének növekedésével párhuzamosan – hangoztatták kínai diplomaták és a kínai állami média.

Minden korábbinál aktívabb és magabiztosabb diplomáciát  folytattak idén a kínai állami vezetők, „forgószelet” keltve ezzel a nemzetközi színtéren – fogalmazott a Hszinhua hírügynökség vasárnapi szerkesztőségi cikkében. Hszi Csin-ping elnök és Li Ko-csiang miniszterelnök összesen 85 napot, vagyis csaknem három hónapot töltött külföldi államokban tett látogatásaikon, a világ minden táján mintegy félszáz országot felkeresve – számolta össze a Hszinhua.

Vang Ji, kínai külügyminiszter egy szakmai fórumon kijelentette: Kína idén a nemzetközi kapcsolatok építésekor új elméletekkel és gyakorlati módszerekkel kísérletezett, a hazai érdekeket a nemzetközi érdekek mellé állítva és azokat eggyé integrálva. A fő csapásvonalakat idén a minden fél számára előnyöket hozó kapcsolatok létesítése, a nemzetközi partnerségi hálózat kiépítése, az „ázsiai-csendes-óceáni álom”, vagyis a „közös sorsot” hordozó régió együttes erővel való felemelése és jobbá tétele jelentették – fogalmazott Vang beszédében. A korábbi diplomáciai célkitűzéseknek megfelelően a kínai állami vezetők külön hangsúlyt fektettek az ázsiai szomszédos országokkal való kapcsolatok szorosabbá tételére és a nagyhatalmak közötti „új típusú” diplomácia kiépítésére. Hszi Csin-ping tavalyi amerikai látogatását követően idén Barack Obama amerikai elnök járt Kínában, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig 2014-ben kétszer is ellátogatott Kínába.

A külügyminiszter kiemelte,  erősödtek a Európai Unió (EU) és a Kína közötti kapcsolatok is. Hszi Csin-ping kínai elnök egyszer, Li Ko-csiang miniszterelnök háromszor is ellátogatott a kontinensre, utóbbi közép- és kelet-európai vezetőkkel való találkozója a kínai technológia bemutatkozását is lehetővé tette.

A tavalyi év a gazdaságdiplomácia terén is a kelet-ázsiai ország aktivizálódását hozta, és ez a jövőben is prioritás lesz – fogalmazott a külügyminiszter.  A Zsenmin Zsipao központi lapnak  nyilatkozva a miniszter kiemelte: a kínai vállalatok globális terjeszkedését, más országokban való letelepedését ösztönző politika jövőre is előtérben marad, emellett a fejlett külföldi technológiák behozatalát is ösztönözni fogják.

Vang hangsúlyozta: Peking „kínai sajátoságokkal felruházott”, más nagyhatalmaktól eltérő diplomáciát folytat, mely a szocializmus értékeinek szem előtt tartásával, a Kínai Kommunista Párt vezetésével, a belföldi reformok és fejlesztés előtérbe helyezésével és a más országok belügyeibe való be nem avatkozással valósul meg. Vang szavai Hszi Csin-ping államfő korábbi beszédében elhangzottakat idézik, akkor ugyanis a kínai elnök úgy fogalmazott,  hogy Kínának hazai sajátosságokkal felruházott nagyhatalmi diplomáciát kell építenie.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »