Új, veszélyes drogok terjednek az országban

Szlovákiában is rendkívül veszélyes, új, eddig ismeretlen kábítószerek terjednek – figyelmeztetett tegnap Ľubomír Okruhlica, a pozsonyi Drogelvonó Központ igazgatója. Minderről az Új Szó írt.

Ezen kábítószerek az ismert, de a függők számára gyakran túl drága kábítószereket helyettesítik. Az új szerekről a szakértők gyakran a drogfüggőktől szereznek tudomást, mivel a rendőrségnek csak minimális esélye van arra, hogy ilyen drogot lefoglaljon. Az illegális, Szlovákiában is egyre gyorsabban terjedő új kábítószerek egyik csoportjába az úgynevezett kannabinoidok tartoznak. Ezek olyan szintetikus drogok, melyeket a marihuána pótlékaként szoktak fogyasztani. „Legnagyobb veszélyük abban rejlik, hogy alkohollal keverve emlékezetkiesést, eszméletlenséget okoznak, de infarktushoz is vezethetnek” – pontosított Okruhlica. A második csoportba a szintetikus kábítószer-stimulánsokat sorolta a szakértő, ilyen például a mefedron. „Ezt a szert eredetileg növényvédő szerként kezdték használni, hallucinogén hatásait később fedezték fel. Hatása nagyon hasonlít az amfetaminéhoz: kis adagban kellemes közérzetet idéz elő, amelyet aztán fokozódó eufória, izgalmi állapot és ingerlékenység, nyugtalanság követhet” – magyarázta Okruhlica. A mefedron, alkohol és marihuána kombinációja külföldön már több halálesethez vezetett. A drogelvonó központ igazgatója szerint egyre több páciensnél észlelték, hogy miután egyetlen kábítószerhez sem tudott hozzájutni vagy nem volt elég pénze arra, hogy megvegye ezeket a szereket, köhögést csillapító gyógyszerek fogyasztásához folyamodott. „Az új, eddig nem ismert kábítószereket leggyakrabban fiatalkorú, nemegyszer kiskorú gyermekek kezdik szedni. Beszerzésük sem bonyolult, jelenleg Európa-szerte legalább 600 olyan honlap létezik, melyeken legálisan megvásárolhatók ezek a szerek úgy, mint például a mefedron, amelyet növényvédő szerként árulnak, ugyanis nem mindenhol Európában számít tiltott szernek” – zárta le Okruhlica.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »