Rohani eltökélt a megállapodás mellett

Hasszán Rohani iráni elnök hétfőn eltökéltségét fejezte ki a nyugattal való megállapodás mellett az ezt ellenző belföldi nyomás ellenére. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok és Irán képviselői egy két napos genfi találkozóba kezdtek. Hozzájuk a hatok többi delegációja szerdán csatlakozik.

Rohani hétfői beszédében kijelentette, hogy a belföldi ellenállástól függetlenül meg akar állapodni a nyugattal a nukleáris tárgyalásokkal kapcsolatban. „Néhány ember nem szeretné a szankciók megszűnését. Kevesen vannak, de zavart akarnak okozni”, idézte Rohanit a Reuters. 

Kijelentéseivel valószínűleg az iráni politikában még mindig tekintélyes hatalommal bíró keményvonalasokra utalt, akik soraiban a jelentős Forradalmi Gárdának számos rangidős parancsnoka található. „A népünk túlnyomó többsége a megállapodás mellett van”, tette hozzá Rohani. 

Hétfőn a nukleáris tárgyalások keretében Wendy Sherman amerikai külügyi államtitkár és Abbas Araghchi iráni külügyminiszter-helyettes vezetésével az USA és Irán delegációi Genfben újra találkoztak. A tervek szerint hozzájuk szerdán csatlakozik majd a hatok többi delegációja. 

Az iráni IRNA hírügynökség értesülései szerint a mostani egyeztetések elsősorban az urándúsítás jövőjére és a szankciók megszüntetésére összpontosítanak. „Néhány ellentétet sikerült áthidalnunk, néhányat nem. Több egyeztetésre van szükségünk”, jegyezte meg az IRNA egyik iráni forrása. 

Novemberben a hatok és Irán nem tudtak megegyezni, annyiban viszont egyetértettek, hogy a tárgyalásoknak folytatódniuk kell. Az új határidő 2015. június végére csúszott. 

A nyugati gyanú szerint Irán, a békés atomprogram leple alatt, akár nukleáris fegyverkezésbe is kezdhetne. Emiatt számukra a nukleáris tárgyalások célja, hogy megfelelő biztosítékokat kapjanak az iráni atomprogram békés mivoltáról. Ezzel szemben Irán tagadja a fegyverkezési vádakat és kitart amellett, hogy nukleáris programjuk pusztán civil felhasználású. 

Vágner Krisztián

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »