Szlovákiában jár a Békeláng

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség szombat délután (december 13.) átvette a Betlehemi Békelángot Bécsben, a Gustav Adolf-templomban.

A lángot Balogh Nicole féli cserkésznek az idei lánggyermek, Tizian Ronacher adta át. A láng már megkezdte útját Dél-Szlovákia magyar lakta településeire, tudósít az Új Szó.

A bécsi lángátadó ünnepségre egy tucatnyi európai országból és az Amerikai Egyesült Államokból érkeztek cserkészek, hogy idén is elvigyék hazájukba a betlehemi Születés templomából származó békelángot. A köszöntők után a nemzetek egy-egy képviselője könyörgést mondott, majd az idei lánggyermek mindenki lámpását meggyújtotta a békelángról. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetséget a kürti Kovács Tamás idei országos lángkoordinátor és segítői képviselték. „Nagyon jó érzés a lángátadó ünnepségen találkozni más nemzetiségű cserkésztestvéreinkkel, és látni, hogy a Békeláng valóban összeköt mindenkit nemzetiségtől, bőrszíntől függetlenül” – mondta Kovács Tamás. A hivatalos lángátadó után először Félbe, Dunaszerdahelyre, Érsekújvárba, Udvardra és Kürtre érkezett a láng, a hét folyamán pedig Pozsonypüspökire, Felsőszelibe, Nagymegyerre, Egyházfára, Nyitragesztére, Nagykérre, Gútára és Komáromba jut el a láng. Felsőszeliben a helyi cserkészcsapat december 17-én tartja a szentmisével egybekötött lángátadót, ahonnét Nádszegre, Nyékvárkonyra és Bősre kerül a láng. A felsorolt településeken a helyi cserkészcsapatoktól vehetik át a lángot az érdeklődők, és a cserkészek a környező falvakba is eljuttatják. Az útvonalról bővebb információkat a Betlehemi Békeláng SZMCS által működtetett honlapján (lang.szmcs.sk) találnak. A békeláng terjedéséről a helyi lángmesterek folyamatosan tudósítanak, a láng Facebook-oldalán (fb.com/betlehemilang) képeket és videókat is találhatunk majd az átadásokról. Dél-Szlovákia keleti részére a Betlehemi Békeláng vonattal jut el, cserkészeink a szlovák cserkészektől veszik át a lángot. A vasút közreműködésével Fülekre, Ipolyságra, Kassára és Királyhelmecre érkezik majd onnét a cserkészek egyebek között Rimaszombatra, Tornaljára, Palástra, Leleszre és további községekbe juttatják el.

A szlovákiai magyar cserkészek már huszonharmadik éve hozzák el a béke lángját a magyar családok otthonaiba. A láng honlapján található útvonal nem végleges, a cserkészek buzdítanak mindenkit, vegyék fel velük a kapcsolatot, ha szeretnék, hogy a béke lángja náluk is világítson.

Ugrósdy Márton

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »