Megszavazták a héten az új koszovói kormányt

A koszovói parlament a héten megszavazta az Isa Mustafa vezette koalíciós kormány felállítását. A kormányalakítás hónapokat vett igénybe, amely koalíciós tárgyalások sorozatát zárta le, a legtöbb voksot kapó Koszovói Demokrata Párt és a Mustafa vezette Koszovói Demokratikus Liga között.

Hashim Thaçi (Koszovói Demokrata Párt) és Isa Mustafa (Koszovói Demokratikus Liga) koalíciós megállapodásával egy majd hat hónapos politikai és intézményi válság végére került pont. Mindkét párt az albán entitáshoz tartozik. A parlamenti szavazás már csak formalitás volt, mivel a a két legnagyobb párt vezére már hetekkel ezelőtt megállapodott a koalícióról, de bevonták a Közös Szerb Listát is.

Mint azt korábban megírtuk, a Mustafa vezette ellenzék a politikai válság kezdetén még három kisebb ellenzéki párttal (Vetëvendosje! (Önrendelkezés!), a Szövetség Koszovó Jövőéért és a Polgári Kezdeményezés Koszovóért) akart volna koalícióra lépni (meg is lett volna nekik a törvényhozásban szükséges minimum 60 mandátum), de Atifete Jahjaga elnök asszony és az Alkotmánybíróság ezt nem engedélyezte

Ezek után az ellenzéki összefogás összeomlott és Isa Mustafa végül a hivatalban lévő Hashim Thaçi Koszovói Demokrata Pártjával kötött megállapodást. A képet árnyalta több képviselő ellenszavazata a Koszovói Demokratikus Liga soraiból és a szavazást megelőző viták a Thaçival kötött megállapodás helyességéről. Szerintük az ex-miniszterelnök tehet a magas korrupcióról és a szervezett bűnözés elleni harc bukásáról, mivel maga is korrupt. 

Ezzel ellentétben első parlamenti beszédében Mustafa a korrupció és szervezett bűnözés elleni harcot nevezte meg a koalíció fő prioritásának, a gazdasági fejlesztés és a külföldi beruházók Koszovóba vonzása mellett. 

A koalíciós megállapodás értelmében Thaçi lesz egyben a miniszterelnök-helyettes és a külügyminiszter. A tárgyalások másik fő kérdése volt, hogy a szerb kisebbség hány miniszteri pozícióhoz jut. Végül két tárca lesz az övék (miután az egyik szavazást blokkolták, több miniszteri pozíciót követelve), míg Branimir Stojanovićot (Szerb Lista) is miniszterelnök-helyettessé választották a szavazáson. 

Bajtay Máté

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »