Izraeli katonákkal való összecsapásban meghalt egy palesztin miniszter

Friss értesülések szerint Ziad Abu Ein palesztin tárca nélküli miniszter kórházba szállítása közben életét vesztette. A miniszter és több tüntető útban egy izraeli település felé egy rögtönzött ellenőrzőpontnál összetűzésbe keveredett izraeli katonák egy csoportjával, írja a Reuters.

Ziad Abu Ein palesztin miniszter életét vesztette, miután összetűzésbe keveredett izraeli katonák egy csoportjával egy ellenőrzőpont mellett. A Reuters egyik helyszínen lévő munkatársa szerint Abu Eint a mellkasán érte egy ütés, mielőtt kórházba szállították volna. Az izraeli katonák könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen, az al-Jazeera információi szerint ennek nagy mértékű belégzésébe halt bele a miniszter.

A történtek miatt Mahmúd Abbász palesztin elnök háromnapos gyászt hirdetett. Abbász szerint Abu Ein halálát „nem fogadhatják el és nem maradhatnak némán”. A Reuters értesülései szerint Abbász kijelentette, hogy megteszi a szükséges lépéseket az ügy kivizsgálása érdekében. Az izraeli hadsereg egy szóvivője is bejelentette, hogy kivizsgálják az esetet, jelentette a The Jerusalem Post. 

Az értesülések szerint Ziad Abu Ein és az ún. Bizottság a Telepek és a Fal Ellenállásáért (Committee to Resist Settlements and the Wall) szervezetkörülbelül száz aktivistája egy izraeli település felé tartott, ahol tüntetni készültek és fákat akartak ültetni. 

Az elmúlt hetekben az izraeli-palesztin viszony újabb mélyponthoz érkezett többek között a mindkét oldalról érkező, több halálos áldozatot követelő támadások miatt. Az al-Jazeera egyik helyszíni tudósítója szerint a palesztin kormánytag halála csak súlyosbíthatja a már eleve kényes helyzetet.

Vágner Krisztián

Friss hírek