Pegida: újabb szereplő a német szélsőjobboldali színtéren

Újabb iszlámellenes társaság bővíti a már amúgy is tág bevándorlóellenes kezdeményezések sorát.

A német belpolitikai színtéren újabb aggodalomra okot adó szélsőjobboldali kezdeményezés borzolja a kedélyeket: a Pegida, avagy a Patrióta Európaiak a Nyugat Iszlamizációja Ellen elnevezésű társaság. A csoportosulás egyre több szimpatizánst gyűjt, hétfőn este Drezdában már 10 000 fő részvételével tartottak demonstrációt, olvasható a Der Spiegelben

A szerveződés, akár csak a szintén jobboldali populista Hogesa (Huligánok a Szalafisták Ellen) esetében, bevándorlóellenes, elsősorban az iszlám térnyerését elutasító szólamokat hangoztat. Ezenkívül a Pegida a menedékjog intézményét is jelentős mértékben szigorítaná, csökkentve ezzel a Németországban letelepedési engedélyt kapó menekültek számát. A hét eleji tüntetés egyébként már a nyolcadik, a Pegida által szervezett demonstráció volt a sorban.

A szélsőjobboldali, iszlámellenes felvonulásokat szinte minden esetben jelentős ellentüntetések is kísérik, így ezek az események fokozott belbiztonsági problémát is jelentenek. A Bundestag belügyi bizottságának elnöke, Wolfgang Bosbach (CDU) arra hívta fel a figyelmet a tüntetések kapcsán, hogy tisztában kell lenni a szélsőjobboldali csoportosulások valódi szándékaival, és nem szabad hagyni, hogy a közvéleményben rögzüljenek a radikális nézetek. 

Küttel Orsolya

Friss hírek