Ecuador: Chunchi, az elhagyott gyermekek faluja

Az ecuadori kis falu gyermekeinek több mint fele szülei nélkül él, valamint a világon itt a legmagasabb a gyermek- és kamaszkori öngyilkosságok száma is.

Az 1999. évi gazdasági válságot követően körülbelül 160 ezer ecuadori hagyta el anyaországát. Sok kivándorló szülő döntött úgy, hogy gyermekeit nem teszi ki az illegális migráció veszélyeinek, ezért inkább hátrahagyja, és egy rokon vagy barát gondjaira bízza őket. Így vált Chunchi az elhagyott gyermekek falujává. Egy, a helyi önkormányzat által nemrég nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a település kiskorúinak több mint fele (51%) szülei nélkül él.

A gyermekeiket hátrahagyó szülők a kivándorlásukkal okozott űrt azzal próbálják kitölteni, hogy havi rendszerességgel pénzt küldenek haza, de ezzel akár még nagyobb veszélybe sodorhatják a kiskorúakat: számos gyermeknek ugyanis egyedül, felnőtt segítsége nélkül kell nagy összegű pénzt kezelnie, így sokan azt alkoholra vagy drogokra költik.

Az ecuadori faluban jól megfigyelhetők a migráció kevésbé vizsgált következményei, például a komoly lelki problémák, melyek a hátrahagyott gyermekeknél a család széthullásának következményeként alakulnak ki. A szülők elvesztése miatt rengeteg gyermek öngyilkossághoz folyamodott: az elmúlt öt évben 61 húsz év alatti fiatal vetett véget életének Chunchiban, így a világon itt a legmagasabb a gyermek- és kamaszkori öngyilkosságok száma.

Az ecuadori kormány a probléma kezelése érdekében létrehozott egy gyermekeket segítő helyi intézményt, a Migránsok Házát. A szervezet amellett, hogy pszichológiai segítséget nyújt a faluban élő hátrahagyott kiskorúaknak, szabadidős tevékenységeket is szervez számukra, melyeknek célja, hogy a gyermekek ne töltsenek túl sok időt egyedül üres otthonaikban. Az intézmény továbbá jogi segítséget nyújt azoknak a kivándorolt szülőknek, akik vissza szeretnének térni Chunchiban élő gyermekeikhez.

Az öngyilkosságok száma a szervezet tevékenységeinek köszönhetően az utóbbi időben csökkent, de rengeteget kell még tenni annak érdekében, hogy a problémát hatékonyan orvosolni tudják.

Gumhert Dóra

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »