Ecuador: Chunchi, az elhagyott gyermekek faluja

Az ecuadori kis falu gyermekeinek több mint fele szülei nélkül él, valamint a világon itt a legmagasabb a gyermek- és kamaszkori öngyilkosságok száma is.

Az 1999. évi gazdasági válságot követően körülbelül 160 ezer ecuadori hagyta el anyaországát. Sok kivándorló szülő döntött úgy, hogy gyermekeit nem teszi ki az illegális migráció veszélyeinek, ezért inkább hátrahagyja, és egy rokon vagy barát gondjaira bízza őket. Így vált Chunchi az elhagyott gyermekek falujává. Egy, a helyi önkormányzat által nemrég nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a település kiskorúinak több mint fele (51%) szülei nélkül él.

A gyermekeiket hátrahagyó szülők a kivándorlásukkal okozott űrt azzal próbálják kitölteni, hogy havi rendszerességgel pénzt küldenek haza, de ezzel akár még nagyobb veszélybe sodorhatják a kiskorúakat: számos gyermeknek ugyanis egyedül, felnőtt segítsége nélkül kell nagy összegű pénzt kezelnie, így sokan azt alkoholra vagy drogokra költik.

Az ecuadori faluban jól megfigyelhetők a migráció kevésbé vizsgált következményei, például a komoly lelki problémák, melyek a hátrahagyott gyermekeknél a család széthullásának következményeként alakulnak ki. A szülők elvesztése miatt rengeteg gyermek öngyilkossághoz folyamodott: az elmúlt öt évben 61 húsz év alatti fiatal vetett véget életének Chunchiban, így a világon itt a legmagasabb a gyermek- és kamaszkori öngyilkosságok száma.

Az ecuadori kormány a probléma kezelése érdekében létrehozott egy gyermekeket segítő helyi intézményt, a Migránsok Házát. A szervezet amellett, hogy pszichológiai segítséget nyújt a faluban élő hátrahagyott kiskorúaknak, szabadidős tevékenységeket is szervez számukra, melyeknek célja, hogy a gyermekek ne töltsenek túl sok időt egyedül üres otthonaikban. Az intézmény továbbá jogi segítséget nyújt azoknak a kivándorolt szülőknek, akik vissza szeretnének térni Chunchiban élő gyermekeikhez.

Az öngyilkosságok száma a szervezet tevékenységeinek köszönhetően az utóbbi időben csökkent, de rengeteget kell még tenni annak érdekében, hogy a problémát hatékonyan orvosolni tudják.

Gumhert Dóra

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »