UNASUR: új lendületet kaphat a dél-amerikai integráció

December 4-5. között került megrendezésre Ecuadorban a Dél-amerikai Nemzetek Uniójának csúcstalálkozója, mely új lendületet adhat a megrekedt integrációs folyamatnak.

A Dél-amerika Nemzetek Uniója (UNASUR) jelenleg nem éli fénykorát: az utóbbi néhány évben lelassult az integráció mértéke, valamint a szervezet jelentősen meggyengült. Ennek lehetséges oka Rafael Correa ecuadori elnök szerint a jobboldal előretörése volt, melynek következtében akadt néhány olyan kormány a térségben, amely a Dél-amerikai Nemzetek Uniója helyett inkább más integrációs elképzeléseket támogatott.

A gyengülés további oka volt, hogy a szervezet 2010-ben elvesztette főtitkárát, Néstor Kirchner korábbi argentin elnököt. Az UNASUR ötletének elkötelezett támogatása további két politikus, Lula da Silva –volt brazil elnök-, illetve Hugo Chávez –volt venezuelai államfő- nevéhez fűződött, azonban Lulát 2011-ben Dilma Rousseff váltotta az elnöki székben, Chávez pedig 2013-ban elhunyt.

A szervezet hatalomvesztésének másik oka, hogy a Dél-Amerikai Unió beavatkozása a különböző regionális konfliktusokba nem tekinthető sikertörténetnek.

Az UNASUR újjászületése

A Dél-amerikai Nemzetek Uniójának jövőjére az ecuadori csúcs nagy jelentőséggel bírt. A kétnapos találkozón szinte az összes dél-amerikai ország elnöke részt vett, valamint a konferencia keretein belül került felavatásra a szervezet új quitói székhelye is.Az Unió megerősödését elősegíti az is, hogy a szervezet élére a közelmúltban új főtitkárt választottak: a korábbi kolumbiai elnököt, Ernesto Sampert.

Samper szerint ahhoz, hogy az UNASUR új erőre kapjon, három célkitűzést kell szem előtt tartani. Az első feladat a régió versenyképességének javítása, azaz a dél-amerikai országoknak nem a világ más részein, hanem a térségben kellene fejlesztési lehetőségeket keresniük.  A szervezet előtt álló második kihívás a régió egyenlőtlenségeinek csökkentése, amely nemcsak a társadalmi osztályok, hanem a városok és a vidék, valamint a nemek közötti egyenlőség megteremtését is jelenti. A főtitkár szerint az is elengedhetetlen az újjászületéshez, hogy az UNASUR továbbra is fokozott figyelemmel kísérje azokat az eseteket, amelyekben a demokratikus rend veszélybe kerülhet.

Rafael Correa ecuadori államfő a szervezet megerősítéséről szóló nyilatkozatában arra tett javaslatot, hogy az UNASUR tagállamaiban vezessenek be egységes minimálbért, melynek segítségével szabályozni lehetne a regionális munkaerőpiacot, valamint meg lehetne védeni a térséget az olcsó munkaerőre igényt tartó transznacionális vállalatoktól is. Az elnök szerint szükség lenne továbbá regionális választottbírósági központokra, illetve közös védelmi politikára és saját pénzügyi rendszerre is, melyek közül az utóbbi kettő már megvalósítás alatt áll.

A csúcstalálkozó programja

December 4-én az UNASUR elnökei a Csendes-óceán partján fekvő Guayaquil városában ültek tárgyalóasztalhoz, hogy az integráció folyamatának újraindításáról tanácskozzanak, majd a csúcstalálkozó második napján a szervezet quitói új székhelyének átadásán vettek részt. Correa szerint a csúcstalálkozó történelmi jelentőséggel bírt mind Ecuador, mind pedig Dél-Amerika számára.  

Gumhert Dóra

Friss hírek