Déli Áramlat: „macska-egér” játékon veszíthet Szerbia

Tomislav Nikolić a szerb közszolgálati televízió (RTS) Upitnik műsorában, macska- egér játékhoz hasonlította Oroszország és az Európai Unió mai viszonyát, melynek eredményeképpen meghiúsulni látszik a Déli Áramlat gázvezeték további építése.

A szerb elnök szerint a Déli Áramlat gázvezetékkel kapcsolatos jelenlegi helyzet nagyon rossz Szerbiának. „Ebben a macska-egér játékhoz hasonlatos helyzetben, ami Kelet és Nyugat között zajlik, mi is szenvedünk. Komoly tárgyalásokat kell kezdeményeznünk erről az európai és az orosz partnerekkel is” – mondta Nikolić az RTS-nek. Az államfő hozzátette, hogy ő már hónapokkal ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy leállhat a gázvezeték építése.

Véleménye szerint nem reális az az elképzelés, amely szerint Szerbia csatlakozhat majd a Törökországon, Görögországon és Macedónián áthaladó gázvezetékre. Hiszen ez messze nem lenne olyan jelentős bevételi forrás a balkáni országnak, mint a Déli Áramlat projektje volt. Szándékai szerint következő hetekben a szerbiai miniszterek tárgyalni fognak az orosz partnerekkel a Déli Áramlattal kapcsolatos jelenlegi helyzetről. Mégis azt biztosan kijelentette, hogy Szerbia nem marad energiahordozók nélkül a télen.

„Ezzel Oroszország is tartozik nekünk, mert mi sokat tűrünk értük” – utalt az államfő arra, hogy Szerbia az EU többszöri kérésére sem volt hajlandó bevezetni az oroszokkal szembeni szankciókat. Ezzel kapcsolatban továbbá kifejtette, hogy szerinte hosszú távon kisebb kárt okoz Szerbiának az, hogy leállt a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése, mintha Szerbia csatlakozott volna az említett korlátozásokhoz.

Amiért  nem foganatosították az uniós korlátozó intézkedéseket, számos negatív kritikát kaptak az EU-tól. Legutóbb Johannes Hahn európai uniós biztos fejtette ki, hogy Szerbia már csak egy rövid ideig folytathat saját politikát, míg nem tagja az Európai Uniónak, de az EU-s tagság automatikusan a közös külpolitika elfogadását is jelenti, amibe az oroszokkal való kapcsolat is beletartozik. Utalt Ivica Dačić külügyminiszter kijelentésére, aki korábban kifejtette, hogy majd akkor teljesítik az ilyen jellegű kéréseket, amikor már Szerbia is EU-tag lesz, addig nem kötelesek és nem is fogják ezeket megtenni. 

Ezen a télen nem lesz még gond

Zorana Mihajlović, az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter arról biztosított mindenkit, hogy az idei télen nem lesznek gondok a szerb gázellátásban. A politikusnő hozzátette, hogy bízik abban, tovább tárgyalnak még az orosz féllel. Aleksandar Vučić miniszterelnök New Yorkban tartózkodik jelenleg, de onnan való hazaérkezése után azonnal összeül a szerb kormány, hogy tárgyaljon az ügyben követendő lépésekről. Mihajlović szerint az orosz fél csak a saját érdekeit védte az építés felfüggesztésének pillanatában, de ez számukra igen kedvezőtlen lépés. Hiszen Szerbia energiastabilitása a Déli Áramlaton múlik, illetve a gázvezeték kiépítésének meghiúsulása esetén Szerbia mintegy fél millió eurót veszít.

Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő nyilatkozatában megnyugtatta a polgárokat, akiknek szerinte nem kell aggódni a gázellátás miatt. A Beta hírügynökség szerint Vučić azt mondta, miután hazaérkezik tárgyalni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. „Szerbia egyáltalán nem volt hatással egy ilyen döntés meghozatalára. Hét évet fektettünk ebbe a projektbe, és súlyos árat fizetünk a konfliktusokért” – jelentette ki Vučić.

Nagy Orsolya

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »