Ígéretesek az ebolaoltás tesztjei

Kecsegtetőek az ebolavírus elleni védőoltás első klinikai kísérletének az eredményei, az amerikai kutatók által kifejlesztett vakcina biztonságosnak tűnik, és antitestek termelésére ösztönzi az emberi szervezetet.

Az első klinikai teszt eredményeiről a New England Journal of Medicine szaklapban számolt be Anthony Fauci, az allergiás és fertőző betegségek országos intézetének igazgatója (NIAID).

A védőoltást a NIAID közösen fejlesztette ki a GlaxoSmithKline laboratóriummal, a teszteket a marylandi Bethesda Klinikai központban végezték el húsz 18 és 50 év közötti egészséges önkéntes felnőttön.

A beszámoló szerint az első klinikai tesztek kedvező eredményeket produkáltak. Az oltás kivétel nélkül minden páciens szervezetében kiváltotta az immunválaszt, és legfeljebb négy héttel a vakcina beadása után antitestek termelődtek a szervezetükben. Az emberi immunrendszer az antitestek segítségével veszi fel a harcot a vírusokkal.

Anthony Fauci szerint a védőoltásnak nem voltak számottevő mellékhatásai, a húsz önkéntes közül csupán kettőnél – azoknál akik nagyobb dózisban kapták a vakcinát – tapasztaltak lázat, de néhány nap múlva elmúltak a tünetek. Fauci szerint az első klinikai tesztek nagyon kecsegtetőek. Úgy fogalmazott, hogy a tudomány egy lépéssel közelebb került a halálos betegség ellenszerének kidolgozásához.

A Fehér Ház gratulált az amerikai kutatóknak. Barack Obama amerikai elnök azt tervezi, hogy december 2-án felkeresi a NIAID-ot, hogy személyesen köszönje meg Faucinak és kollégáinak az ebolajárvány leküzdéséért tett erőfeszítéseiket. Az elnök kérni fogja a kongresszustól a kór elleni harcra szánt költségvetési pénzek növelésének jóváhagyását.

Az Egyesült Államokban elvégzett klinikai kísérlet csupán az első állomása egy vizsgálatsornak, amelyben az amerikaiakon kívül brit orvosok is részt vesznek. A kifejlesztett vakcina humán tesztjét Nagy-Britanniában, Gambiában, Maliban és Nigériában is elvégzik. Számos kérdés vár tisztázásra, például az, hogy mekkora adag elegendő az immunválasz kiváltásához, a tartós védettséghez szükség van-e emlékeztető oltásra, illetve milyen kortól adható be a vakcina.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb összesítése szerint az elsősorban Nyugat-Afrikát – Sierra Leonét, Guineát és Libériát – sújtó, több mint fél éve tomboló járványba eddig 5689 ember halt bele és 15935-en fertőződtek meg az ebolavírussal. A mostani a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti azonosítása óta.

A kór terjedése februárban Guineában kezdődött. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »