LatinEast Konferencia: félperifériás párhuzamok

LatinEast Conference címmel a Budapesti Corvinus Egyetemen került megrendezésre november elején az a tudományos konferencia, amelynek előadói olyan témakörök mentén hasonlították össze a latin-amerikai és kelet-európai térséget, mint például a migráció, az oktatás, a biztonságpolitika, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődés kihívásai.

Latin-Amerika és Kelet-Európa: ritkán szerepelnek együtt tudományos fórumokon, földrajzi értelemben is távol vannak egymástól, a legtöbbször még közvetlen repülőjárattal sem „érik el egymást”. Igazán szoros kapcsolat ugyan nincs közöttük, a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett LatinEast konferencia illusztrációjához választott képen ehhez képest nagyon is közvetlen a párhuzam: a kép egyik oldalán lakótelepi panellakások, a másikon egy favela kunyhói.

Az angol nyelven tartott konferenciát a Karl Polányi Kutatóközpont rendezte (Karl Polanyi Center for Global Studies). A csoport idén alakult meg fiatal kutatókból és céljuk a globális jelenségek interdiszciplináris megközelítése a közgazdaságtan, szociológia és nemzetközi kapcsolatok metszéspontján. Az első alkalommal megrendezett eseményt szeretnék tovább folytatni jövőre is.

Az előadásokat mesterképzésen és doktori programban résztvevő hallgatók, illetve fiatal kutatók tartották. Az előadások találkozási pontja, hogy összehasonlításokat mutatnak be a két terület között, aminek alapja Latin-Amerika és Kelet-Európa perifériás, fél-perifériás szerepéből következő strukturális hasonlóság.

LatinEast: jól csengő szókapcsolat, de magyarázatot igényel. A fogalmak tisztázása elkerülhetetlen, ez az első szekció témája. Mindkét esetben jelentős történelmi, politikai és gazdasági átalakulások történtek 25 évvel ezelőtt. Zelei Dávid a hasonló léptékeket, nagyságrendeket mutatja be – Brazília például majdnem akkora, mint egész Európa, legnépesebb városában, São Paulóban pedig kétszer annyian laknak, mint Magyarországon–, és ezzel érzékelhetővé teszi a sokszor homályosan kezelt tőlünk távoli országokat, továbbá beszél arról is, hogy a konferencia címében is használt megnevezése a két régiónak, nyugat-európai nézőpontot érvényesítenek.

Solti Ágnes és Gerőcs Tamás az eladósodottság folyamatának, hatásainak tükrében hasonlíották össze a két régiót egy kerekasztal-beszélgetés keretében. Solti Ágnes a latin-amerikai gazdasági fejlődés szakaszolásával mutatta az egyes válságok tükrében a térség fokozotos eladósodását, az IMF-receptek végrehajtását, míg Gerőcs Tamás a kelet-európai viszonyokat ágyazta világgazdasági keretbe. A beszélgetéshez tartalmilag illeszkedett Bajnay Zsófia és Mező Anita előadása az argentin és a magyar IMF-ellenes politikai diskurzusokról, amelyben a vezető politikusok beszédét és az „ellenségképző” technikákat mutatták be. Istvánffy András a nacionalizmusról tartott előadást, amelynek indító gondolata az a párhuzam volt, amelyet Daniel Cohn-Bendit EP-képviselő állított azzal, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Hugo Chávez venezuelai elnökhöz hasonlította a 2011-ben beiktatott magyar médiatörvény kapcsán.

Soltész Béla migrációs folyamatokról tartott előadást, őt követte Baranyi Emese Zsuzsanna a Spanyolországba érkező latin-amerikai és kelet-európai bevándorlókról, majd Gumhert Dóra a migráns gyermekek oktatásrendszerbe való integrációjáról. A migrációról szóló szekció végén Kupi László a kubai emigráns orvosok példáját mutatta be a kelet-európai helyzet tükrében. Deák Máté a két világháború közötti német légi együttműködést vizsgálta, Vogel Dávid, a latinamerica.hu tematikus portál alapítója a védelmi politikáról tartott előadást. A konferencia záróelőadásában Zolcsák Attila összehasonlította a chilei és a magyar diákmozgalmat.

Az első LatinEast konferenciát Soltész Béla szervezte, a moderátorok Szilágyi Ágnes Judit, Lehoczki Bernadett, Vigvári Gábor és Melegh Attila voltak.

Simon Bettina

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »