Kolumbia: lehetővé válhat a béketárgyalások folytatása

A FARC gerillaszervezet kedden szabadon engedett két foglyul ejtett katonát, melynek köszönhetően kilátásba került a béketárgyalások folytatása.

A FARC november elején egy, a kolumbiai hadsereg és a gerillaszervezet közötti ütközetben foglyul ejtett két katonát az ország északkeleti részén található Arauca megyében. Ezt követően múlt vasárnap újabb túszokat ejtett: elrabolta Rubén Darío Alzate magas rangú katonatisztet, valamint egy vele tartózkodó másik katonát és egy ügyvédet. Az emberrablásra adott válaszként Juan Manuel Santos elnök az összes túsz szabadon bocsátásáig felfüggesztette a kormány és a FARC között két éve tartó havannai béketárgyalásokat.

A gerillaszervezet kedden a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával együttműködve szabadon engedte a két korábban foglyul ejtett katonát, Paulo Cesar Riverát és Jonathan Andres Diazt, akiket ezt követően átadtak a kolumbiai hadseregnek, majd Bogotába szállítottak, hogy újra találkozhassanak családtagjaikkal.

A FARC ígéretet tett arra, hogy a hétvégéig szabadon engedi a kezükre került eddigi legmagasabb rangú tábornokot és két kollégáját is. Santos elnök üdvözölte a gerillaszervezet ezen lépését, valamint leszögezte, hogy a foglyok elengedése a gerillák békekötésre való hajlandóságát mutatja, így újra kilátásba került a béketárgyalások folytatása, amellyel lezárulhatna az 1964 óta tartó, több mint 200 ezer áldozatot követelő véres konfliktus. 

Gumhert Dóra

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »