Szkeptikusak a britek a nukleáris tárgyalások hajrájában

Az oroszokkal ellentétben a brit külügyminiszter nem látja optimistán az iráni nukleáris tárgyalások utolsó fordulóját. Philip Hammond szerint nem valószínű, hogy november 24-re megkötik a teljes megállapodást, viszont a tárgyalások újbóli meghosszabbítására sor kerülhet.

Ahogy azt megszokhattuk, most is eltérő jelzések érkeznek a tárgyalásokkal kapcsolatban. Szergej Rybakov orosz külügyminiszter-helyettessel ellentétben Philip Hammond brit külügyminiszter szerint csekély az esély, hogy megállapodjanak egy átfogó szerződésről. „Nem vagyok optimista a hétfői megállapodással kapcsolatban”, idézte Hammondot a The Wall Street Journal. „De ha elég jól tudunk haladni, akkor szerintem találhatunk módot a tárgyalások meghosszabbítására, hogy végre megoldást találjunk”, nyilatkozta Hammond Lettországból.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének vezetése alatt harmadik napja zajlik az iráni nukleáris tárgyalások utolsó fordulója. Irán és a hatok (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Oroszország, Kína és az Egyesült Államok) képviselői előreláthatóan egész héten folytatják majd a tárgyalásokat.

Az utolsó fordulón a fennmaradó kérdések áthidalásával próbálkoznak a delegációk. Ezek között a legkényesebbek még mindig az iráni urándúsítási kapacitás jövője, illetve a szankciók feloldásának pontos menete. Az Egyesült Államok részéről egyelőre Wendy Sherman, a külügyminisztérium politikai ügyekért felelős államtitkára tárgyal Javad Zariffal. John Kerry amerikai külügyminiszter várhatóan a napokban érkezik Bécsbe.

A hét elején Hammond még bizakodóbbnak tűnt, Kerry óvatosan reménykedett a sikeres lezárásban, mi több, egy amerikai hivatalnok hétfőn megerősítette, hogy nem a tárgyalások folytatásában, hanem a sikeres lezárásában gondolkoztak. Ennek fényében a brit külügyminiszter szerdai nyilatkozata, amely az első nyugati nézőpont, ami hivatalosan is a meghosszabbítást latolgatja, arra enged következtetni, hogy egyelőre nem történt áttörés Bécsben.

Vágner Krisztián

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »