Petrobras-botrány: kormányellenes tüntetések Brazíliában

A brazil hatóságok pénteken tizennyolc embert vettek őrizetbe a Petrobras állami olajvállalattal kapcsolatos korrupciós vádakkal, ezt követően szombaton számos brazil városban zajlottak kormányellenes tüntetések.

A brazil nemzeti olajvállalat, a Petrobras korábbi, jelenleg börtönbüntetését töltő ügyvezető igazgatója, Paulo Roberto Costa szeptemberben több mint negyven politikust és közalkalmazottat vádolt meg korrupcióban való részvétellel. Costa vallomása szerint a vállalat egy részlege dollármilliókkal vesztegetett meg különböző politikusokat, beleértve a kormányon lévő baloldali Brazil Munkáspárt (PT) néhány tagját.

A második elnöki ciklusát januárban megkezdő Dilma Rousseff ígéretet tett a korrupciós botrány felderítésére, így egy átfogó művelet keretében több mint 300 rendőr és 50 adóhivatalnok végzett vizsgálatokat öt brazil államban, valamint a fővárosban is. A brazil hatóságok végül pénteken egy összehangolt rajtaütés során 18 embert tartóztattak le korrupció vádjával, köztük egy másik korábbi Petrobras igazgatót is.

A letartóztatásokat követően szombaton számos brazil városban zajlottak tüntetések a korrupciós botránnyal kapcsolatban, valamint a szövetségi kormány ellen. Bár a demonstrációkat már hetekkel ezelőtt meghirdették, a pénteki események következményeként még több ember vonult utcára szerte Brazíliában.

Számos tüntető követelte a nemrég újraválasztott Dilma elnöki székből való eltávolítását, ugyanis 2003-2010 között –mely időszakban feltehetően a sikkasztások többsége történt- ő állt a Petrobras élén. A márciusban letartóztatott Costa szerint a kenőpénzek egy részéből finanszírozták Rousseff 2010. évi elnöki kampányát is. A szombati demonstrációkon egyesek hangot adtak továbbá az októberi elnökválasztások szabályosságával kapcsolatos kételyeiknek, ugyanis Dilma csak a második fordulóban, ám akkor is csak csekély különbséggel tudta legyőzni szociáldemokrata ellenfelét, Aécio Nevest.

Rousseff beismerte, hogy szabálytalanságok történtek az olajvállalat működésében, de ígéretet tett arra, hogy megpróbálja visszatéríteni a brazil néptől elvett közpénzeket.

Gumhert Dóra

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »