Rasszizmus-vitával indul a hollad ünnepi szezon

A Mikulást kísérő Fekete Péter figura kultusza nem csak a bevándorlóknál, de az ENSZ Emberi Jogi Tanácsánál is kiverte a biztosítékot, ennek ellenére a holland társadalom nagyrésze nem érti mi a baj a rendkívül népszerű tradícióval.

Hollandia társadalma etnikailag meglehetősen sokszínű, ez pedig gyakran vezet súrlódásokhoz. Olyannyira sok az elvarratlan szál Európa egyik legrégebbi multikulturális társadalmában, hogy magát az ünnepi szezont is beárnyékolja a sokak szerint mélyen ülő holland rasszizmus. 

Hosszú évek óta vita tárgyát képezi a holland ünnepi szezon egy ikonikus figurája, Zwarte Piet, azaz Fekete Péter, akit mi magyarok leginkább a Mikulást kísérő krampuszokhoz tudnánk hasonlítani. A kritikák kereszttüzében a nálunk krampuszként ismert figura áll, akit a hollandok csak Zwaret Pietnek neveznek, és ennek megfelelően egy fekete bőrszínű alak, aki Sinterklaast (Mikulást) kíséri. Az egyébként népszerű tradíciót sokan rasszista jelzővel illetik, hiszen az emberek többsége a hagyomány részeként feketére festett arccal vonul utcára.

Maga az ENSZ is felhívta a holland államvezetés figyelmét a lehetséges diszkriminatív értelmezésre, ennek ellenére az ünnepi felvonulások zöld utat kaptak. A kritikusok félelme ugyanakkor beigazolódni látszik, hiszen csak ezen a hétvégén hatvan embert kellett letartóztatni rasszista hangvételű összetűzések következtében.

A látszólag gyermekeknek szóló tradíció komoly antidiszkriminációs hullámot indított el Hollandiában. Talán nem is a karakterrel, hanem a köré épülő, és tömegeket megmozgató szokással van probléma, az ünnepi szezon kezdeteként a városról városra haladó Sinterklaast és Zwarte Pietet az emberek feketére festett arccal üdvözlik. A Fekete Péter alakja elleni mozgalom egyébként rendkívül népszerű, megannyi közösségi oldalon követők sokaságával rendelkezik.

Míg Zwarte Piet kérdését sokan felfújt lufinak tartják, korábban maga az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa is figyelmeztette Hollandiát a tradíció kétes megítélésére. A nemzetközi szervezet levélben hívta fel a holland állam figyelmét arra, hogy Fekete Péter alakja valójában komikus néger sztereotípiaként is értelmezhető, az pedig, hogy az emberek feketére festik arcukat és afro-parókát húznak, az afrikai eredetű csoportok számára a gyarmati múltat és elnyomást tükrözheti

Noha a fenti érvelés túlzónak tűnhet, kétség sem férhet hozzá, hogy a rasszista vádaknak van alapja, hiszen maga az Emberi Jogi Tanács is megannyi esetet hozott példaként, amikor holland állampolgárok feketére festett arccal, hamiskás holland akcentussal rabszolgákat imitáltak az ünnepi felvonulás részeként. A vita odáig fajult, hogy a 2014-es karácsonyi szezon kezdetét teljesen beárnyékolja a Fekete Péter vita, csak ezen a hétvégén Gouda városában hatvan embert kellett letartóztatni, mert azok vagy Zwarte Piet ellen, vagy épp mellette tüntettek.

A társadalmat tehát teljesen megosztja a tradíció, kivételt egyedül a gyerekek képezek, akik még mindig a várva várt figura, Sinterklaas kísérőjét látják benne. A holland államvezetés egyébként elutasít minden diszkriminációs vádat és rasszista töltetet, maga Mark Rutte miniszterelnök is a szokás megtartása mellett tette le a voksát. A bevándorlásellenességéről ismert Geert Wilders sem hagyta szó nélkül az esetet, a politikus szerint egyenesen a holland nemzeti identitás megőrzése forog kockán. 

Tamara Judi

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »