Eldőlt: megvalósul a „fekete nulla” Németországban

2015-ben nem fog Németország további államadósságot felhalmozni.

Csütörtökről péntekre virradó éjszakán 3 órakor, 14 órán át tartó tanácskozás után a Bundestag költségvetési bizottsága megszavazta a „fekete nulla” névre keresztelt költségvetési politikát. Jóllehet a hivatalos bejelentés senkit sem érhetett igazán nagy meglepetésként, mégis komoly fordulópontot jelent ez a német gazdaság számára: 1969 óta nem volt példa arra, hogy Németország kiadásait újabb kölcsönök felvétele nélkül fedezze egy adott költségvetési évben.

A német kormány Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter irányításával már nyáron bejelentette a jövő évre tervezett, kiegyenlített államháztartásról szóló terveit. Az elmúlt hónapokban a baljós gazdasági előrejelzések következtében egyre többen megkérdőjelezték a restriktív gazdaságpolitika létjogosultságát. Habár a költségvetési bizottság mindezek ellenére most megszavazta a „fekete nullát”, a kormányjavaslatban szereplő összkiadásokat 400 millió euróval csökkentették, vagyis jövő évben ez az összeg 299,1 milliárd euróra tehető, olvasható a Süddeutsche Zeitungban.

Bár a teljesen végleges jóváhagyás várhatóan november végén fog megszületni a Bundestagban, a kormánypárti koalíció képviselői már most történelmi sikerről beszélnek. Az ellenzék ugyanakkor ismételten felhívta a figyelmet a kiegyenlített államháztartás veszélyeire, utalva arra, hogy a „fekete nulla” ránézésre tetszetős, de valójában kockázatos politikát takar.

Küttel Orsolya

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »