ENSZ: tizennégymillióan menekültek el Szíriából és Irakból

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) elmondása szerint 13,6 millió ember hagyta el kényszerből otthonát Szíriában és Irakban. A szervezet adományokat, donorokat vár, hogy ezen emberek millióinak szükségleteit képes legyen kielégíteni.

Körülbelül tizennégymillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására az Irakban és Szíriában dúló háború miatt, sokan még mindig közülük élelem és menedékhely hiányában vannak a tél közeledtével, adta hírül a Reuters az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jelentése alapján.

A szám magába foglalja hétmillió szíriai, lakóhelyét elhagyni kényszerülő embert, hárommillió szíriai menekültet, kétmillió iraki menekültet, valamint további kétszázezer embert, akik elhagyták otthonukat biztonságot keresve.

A szíriai menekültek jórésze Libanonba, Jordániába, Irakba és Törökországba ment, ahol többé-kevésbé segíti őket az adott állam. Amin Awad, az UNHCR közel-keleti és észak-afrikai vezetője szerint más államoknak, főleg az európai országoknak is meg kellene nyitniuk határaikat a menekültek előtt és osztozniuk a teherben.

A Menekültügyi Főbiztosság elmondta, hogy körülbelül ötvennyolcmillió dollár adomány áll rendelkezésére, hogy a csaknem egymillió embert felkészítsék a télre. A pénzt alapvető szükségletek kielégítésére fordítják.

További források hiányában a Főbiztosság prioritása az idősek és a gyermekek ellátásnak biztosítása lesz.

Amin Awad hozzátette, hogy Kína és Oroszország is felkerült a donorok listájára, és további támogatók hozzájárulását várják, amelyekből a szervezet képes lesz ellátni a menekültek millióit. 

Káply Mátyás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »