Diplomáciai port kavart az albán miniszterelnök belgrádi kijelentése

Az októberi, botrányba fulladt Szerbia-Albánia futballmérkőzés miatt feszültebb légkörben zajlott a kétnapos történelmi szerb-albán miniszterelnöki találkozó. A kedélyek azóta sem csillapodtak le: a közös sajtótájékoztatót kézfogás nélkül hagyták el a felek, miután Koszovó függetlenségéről vitáztak a kamerák előtt.

Olaj a tűzre

Edi Rama kijelentése, miszerint „Koszovó egy független, 108 ország által elismert állam, amely tény realitását Szerbiának is tiszteletben kell tartania” paprikázta fel a közös sajtótájékoztatót szerb kollégájával, Aleksandar Vučić-csal. 

Vučić az újságírók előtt védte meg a szerb álláspontot és merő „prokovációnak” nevezte Rama szavait. „Koszovó Szerbia része, és nem az volt ennek a találkozónak a célja, hogy erről vitázzunk” – mondta. Egy albán újságírói kérdésre pedig azt válaszolta, hogy miután a híres szerb vendégszeretetet kihasználták, idejönnek és Koszovóról kérdeznek. 

Ehhez hozzátartozik, hogy a szerb közszolgálati televízió nem fordította le Rama szavait albánról szerbre. 

A felek végül dühösen hagyták el a sajtótájékoztatót, kézfogás és közös fotózkodás nélkül. 

Edi Rama az első albán kormányfő, aki Szerbiába látogatott 68 év után, amikor is a néhai kommunista vezető, Enver Hoxha járt Titonál.  

Eredetileg október 22-re volt meghirdetve a jeles találkozó, de a sport közbeszólt: a két ország futball európa-bajnoki selejtezőjén egy drón repült a Partizan-stadion fölé, egy Nagy-Albánia zászlót felfüggesztve. Rögtön kitört a botrány és az azt követő egymásra mutogatás.

Míg a szerbek provokációnak nevezték az esetet, az albánok a szerb hatóságokat tették felelőssé a stadionban kirobbanó káoszért. Rama és Vučić még Twitteren is egymásnak estek.

A diplomáciai protokoll hiányának tudható be

Külpolitikai szakértők szerint Tirana megsértette a diplomáciai protokollt. Ivo Viskovic nemzetközi kapcsolatok professzor egyszerűen csak De Gaulle Kanadában tett „Vive le Québec libre!” (Éljen a szabad Québec!) kijelentéséhez hasonlította az albán miniszterelnök szavait Koszovóról.

Egyes szerb elemzők szerint viszont mindkét fél megsértette azt, és ezzel próbáltak hazaüzenni szavazóiknak. Az incidens szerintük nagyobb port kavart, mint amely az igazi súlya, mivel nem újdonság, hogy Albánia elismeri Koszovót, Szerbia viszont nem. 


Egyértelműen a konstruktív párbeszéd és a diplomáciai eszközök hiánya vezet a folyamatos szerb-albán feszültségekhez. Azonban mindkét országnak hasonlói céljai vannak az európai uniós integrációval kapcsolatban és a kívánt reformok végrehajtásában együttműködésre van szükségük. Az EU felelőssége a regionális együttműködés kialakítása, amelynek kulcsa a Belgrád-Pristina dialógus folyamatos fenntartása. 

Edi Rama látogatásának második napján a Koszovóval szomszédos dél-szerbiai Preševo-völgybe látogatott, ahol előbbihez hasonlóan az albánok élnek többségben.

Bajtay Máté

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »