Adjátok vissza az életünket!

Újabb nyugtalanító hírek érkeztek Nigériából: a Boko Haram felkelőcsoport videóüzenetben tagadta a fegyverszünet megkötését. A zavargások az ország északi részében közben tovább folytatódnak és egyre valószínűtlenebb, hogy az áprilisban elrabolt diáklányok visszatérhetnek szüleikhez.

November elején az AFP-nek és több hírügynökségnek megküldött videóüzenetében a magát a Boko Haram vezetőjének nevező Abubakar Shekau bejelentette, egy német túszt tartanak fogva, akit július 16-án raboltak el. Shekau elmondása szerint a férfi tanárként dolgozott az északkelet-nigériai Gombi városában. A német külügyminisztérium nem kommentálta a videót, azonban nem ez az első eset, hogy németeket támadtak meg az afrikai országban. Október 24-én egy tűzharcban lelőttek egy német állampolgárságú építőipari munkást, egy másikat pedig elraboltak, őt később viszont szabadon engedték.

A videó megjelenésével együtt az erőszak is folytatódott, így minden kétséget kizáróan véget ért a tűzszünet a nigériai kormány és az ország északi részében már 2009 óta erőszakos zavargásokat keltő Boko Haram között. Shekau tagadja, hogy tűzszünetet kötöttek volna, vagy hogy akár tárgyaltak is volna a kormánnyal. Állításait támasztja alá, hogy a tűzszünet kihirdetését követően továbbra is folytatódtak az erőszakos támadások. A legsúlyosabb Gombe város buszállomásán történt, ahol legkevesebb nyolc ember vesztette életét és 41-en megsérültek.

A nyugati oktatás bűnös

A felkelőcsoport – akiknek a nevét valahogy úgy lehetne lefordítani, hogy a nyugati oktatás bűnös – 2009 óta számos erőszakos támadást hajtott végre Nigéria északi részében. Céljuk, hogy egy iszlám államot hozzanak létre Nigéria északi részén, amelynek első lépése a keresztények kiűzése és kiirtása a területről. A támadások célkeresztjében azonban nem csak keresztények, hanem az egész lakosság áll: mecsetek, iskolák, piacok, bárok, rendőrőrsök és ENSZ-épületek szenvedtek találatokat. Becslések szerint az öt év alatt ötezer embert öltek meg és mintegy háromszázezren kényszerültek elhagyni otthonukat az erőszakhullámok miatt. A Human Rights Watch jelentése szerint eddig ötszáz nőt és fiatal lányt raboltak el, de egyes becslések szerint ez a szám akár az ezret is elérheti. A legismertebb eset a chiboki diáklányok elrablása. Áprilisban kétszáz diáklányt raboltak el a felkelők, akikről azóta sincs hír. A megmentésükért globális kampány indult: sztárok, befolyásos közéleti szereplők, és emblematikus személyiségek adták a nevüket a #bringbackourgirls kampányhoz, köztük például Michelle Obama. A hashtagek azonban nem voltak elegendőek a lányok kiszabadításáért. A nigériai kormányt többek között emiatt is támadták. Az Amnesty International háborús bűnökkel is megvádolta a hadsereget, beleértve, hogy bírósági tárgyalás nélkül végeztek ki embereket. Az ENSZ és a HRW is megerősítette, hogy a nigériai biztonsági erők megsértették az emberi jogokat.

Shekau most 7 hónappal a diáklányok elrablása után örömmel jelentette be, hogy a lányok megtért muszlim nők lettek, kiházasították őket, és a Korán első két fejezetét már meg is tanulták. A családokat sokkolta a hír, de továbbra is reménykednek, hogy egyszer újra láthatják gyermekeiket.

Ahol már a saría uralkodik

A hadsereg öt parancsnokát vették őrizetbe miután az Adamawa állambeli Mubi városát feladták, és a Boko Haram kezére került. A felkelők régóta fenyegetőztek a város bevételével, de a brutális támadás megdöbbentette a környékbelieket. A hirtelen támadást követő zűrzavarban a menekülők golyózápor áldozatai lettek, több mint 350 gyerek pedig eltűnt. Elkeseredett beszámolók érkeznek szülőktől, akik több gyermeküket is elvesztették, de sok férfi a feleségével sem tudja felvenni a kapcsolatot, egész családok tűntek el. A felkelők az általuk elfoglalt területen új szabályokat léptettek életbe. A fő törvénykezési és erkölcsi elv a saría egy radikális és szigorú változata, amely mindent az iszlám vallásnak rendel alá.

A környező falvakból eközben körülbelül tízezer menekült érkezett Yola városába, ahol a szövetségi kormány segítségét kérik az élelmiszerhiány miatt, és hogy védelmet nyújtsanak a felkelőkkel szemben. Az ország déli részében azonban az egész csak valami messzi konfliktusnak tűnik, ami egy átlag lagosit nem érint, az elnök Goodluck Jonathan népszerűsége pedig továbbra is töretlen.

Bucsku Enikő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »