Remekül lobbizik Európában a kolumbiai elnök

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök november 3-án kezdte meg hat állomásos európai körútját, melynek során sikeresen megszerezte az Európai Unió politikai és anyagi támogatását a béketeremtéshez, valamint a konfliktus utáni helyzet kezeléséhez.

Juan Manuel Santos brüsszeli látogatása során tárgyalóasztalhoz ült az Európai Bizottság elnökével, Herman Van Rompuy-jal, valamint Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével is, akik megerősítették az államfőt az Európai Unió kolumbiai béketeremtéssel kapcsolatos támogatásáról, illetve pénzügyi segítséget ajánlottak fel a dél-amerikai ország számára. Konkrét projektekről még nem érdemes beszélni, de ha a kormány és a FARC gerillaszervezet között végül megszületik a régóta esedékes békeszerződés, akkor a konfliktus utáni helyzetben az EU kész támogatni többek között a helyi önkormányzatokat, valamint a vidékfejlesztést is.

Az európai körút során Santos Berlinbe is ellátogatott, ahol Angela Merkel kancellárral találkozott. A kancellár kifejezte: komoly üzenet lesz a világ számára, ha Kolumbiában az évtizedek óta tartó konfliktushelyzetet végre béke váltja fel. Merkel biztosította továbbá az elnököt anyagi támogatásáról is, melynek keretében az elkövetkezendő két év folyamán 75 millió eurós gazdasági segítséget ígért Kolumbiának.

Juan Manuel Santos szerint a békefolyamatok a legnehezebb szakaszba értek, ahol a nemzetközi közösség, valamint a Németországhoz hasonló országok támogatása legitimálja a kolumbiai kormány béketeremtéssel kapcsolatos döntéseit.

Az elnök Németországon kívül Spanyolországba, Belgiumba, Franciaországba és Portugáliába is ellátogatott, majd utolsó állomása London volt. Santos sikeresnek értékelte a körutat, véleménye szerint az európai országoktól kapott támogatások felülmúlták a várakozásokat.  

Gumhert Dóra

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »