Még szorosabb katonai együttműködés Ázsiában

Az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Korea nemrég 2+2 megbeszélést tartott, azaz a megbeszélést védelmi- és külügyminisztereik részvételével rendezték meg. Az ilyen típusú tárgyalások a kül- és védelempolitika szimbiózisát mutatják, valamint a diplomáciai kapcsolatok hatékonyabb elmélyítését szolgálják.

Dél-Korea és az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolataiban kiemelt helyet foglal el a védelempolitika. A két ország együttműködésük gerincét alkotja védelemi megállapodásainak rendszere – jelentette ki John Kerry, amerikai külügyminiszter a sajtótájékoztatón. A mostani megbeszélésen újabb szerződést írt alá egymással a két ország védelmi minisztere, mely szerves részét képezi az elmúlt években kezdődött kapcsolatmélyítési politikának. A szerződésben az összehangolt védelmi stratégiára helyezik a hangsúlyt, valamint a dél-koreai haderő folyamatos fejlesztésére, mellyel hatékonyan biztosítható a koreai állampolgárok védelme. Azonban – tette hozzá az amerikai külügyminiszter – a két ország kapcsolatrendszere több ennél. A biztonság és stabilitás megteremtése az észak-kelet ázsiai régió fejlődését hivatott szolgálni.

A tárgyaláson kiemelt helyen szerepelt az észak-koreai helyzet is. Az Egyesült Államok elkötelezett Észak-Korea nukleáris leszerelése mellett, melyet békés tárgyalások során kíván megvalósítani. Ehhez azonban szükségük van Észak-Koreára is. Ugyanis Észak-Koreának bizonyítania kell, hogy elkötelezett a nukleáris leszerelés, és a nemzetközi jogrend betartása tekintetében. Észak-Korea és Dél-Korea kapcsolatának rendezése, valamint a nukleáris leszerelés elengedhetetlen az észak-kelet ázsiai régió biztonságának és stabilitásának megteremtésében.

A diplomáciai megbeszélésen globális témák is szerepeltek. Különös tekintettel a közel-keleti helyzetre, valamint az afrikai egészségügyi válságra. Dél-Korea további szerepvállalást helyezett kilátásba az érintett területeken: Afrikába további egészségügyi kontingenseket küld, az Irakba irányuló humanitárius segélyeit pedig tovább emeli. Mind Dél-Korea, mind pedig az Egyesült Államok fontosnak tartja az emberi jogok, a demokratikus alapelvek, valamint a nemzetközi jog betartatását. Ezen túlmenően a két országban prioritást élvez az új típusú fenyegetésekre adott válaszok naprakészen tartása: vagyis a kiber biztonság kérdése.

Gregovszki Judit

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »