Romániai elnökválasztás: a Magyar Polgári Párt Johannist támogatja

A Magyar Polgári Párt közleményben tudatta csütörtökön, hogy a jobboldali jelöltet, Klaus Werner Johannist támogatja a romániai elnökválasztás második fordulójában.

A párt közölte, a jobboldali értékrend mellett elkötelezett politikai alakulatként természetes szövetségesként tekint az európai néppárti politikai családhoz tartozó román pártokra.

„Erdélyi regionális jellegű pártként természetes számunkra, hogy olyan elnököt szeretnénk látni Románia élén, aki a transzilvanizmus eszméinek szellemében, az erdélyi régió érdekeinek érvényesítését képviseli; érti és szívén viseli Erdély sorsát; aki számára nem kétséges, hogy Erdély az ország európai kapuja és egyben gazdasági motorja” – áll az MPP közleményében.

A Biró Zsolt pártelnök által jegyzett dokumentum rögzítette, a magyar közösség sajátos helyzetéből adódóan nem csupán a „kisebbik rosszat” látják Johannis személyében, hanem azt az elnökjelöltet, aki az ország európai felzárkózásának esélyét, Erdély és Székelyföld megerősödésének lehetőségét testesíti meg.

„A Magyar Polgári Párt arra buzdít mindenkit, hogy november tizenhatodikán éljen szavazati jogával és szavazzon Erdély jövőjére” – áll az MPP közleményében.

Biró Zsolt az MTI-nek elmondta, a döntést az MPP elnöksége hozta meg a párt szélesebb struktúráit is felölelő konzultáció után. Hozzátette, a döntésről nem egyeztettek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ). A két párt között márciusban megkötött együttműködési megállapodás nem tért ki az államelnök-választás tárgyára.

Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa csütörtökön déltől ülésezik, és dönt arról, hogy a szövetség a baloldali Victor Ponta miniszterelnököt – az RMDSZ koalíciós partnerét -, vagy az Európai Néppártban szövetségesének számító jobboldali Klaus Werner Johannist támogatja a romániai elnökválasztás november 16-án tartandó második fordulójában.

Flata Milán

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »