Ecuador: lehetővé válhat az elnök korlátlan újraválasztása

Az ecuadori Alkotmánybíróság egyhangú döntéssel hagyta jóvá az ország alkotmányának módosítását, amely lehetővé tenné az elnök korlátlan újraválaszthatóságát.

Az Alkotmánybíróság döntését követően az alkotmánymódosítás kérdése nem az ecuadori nép, hanem közvetlenül a törvényhozás elé kerül majd.  Az alaptörvény módosításához a parlament kétharmados többségére van szükség, amely összesen 92 szavazatot jelent. A módosítást indítványozó kormányzó párt, a Alianza País (AP) 100 képviselővel rendelkezik a 130 fős országgyűlésben, így valószínűleg elfogadásra kerül az összesen tizenhat – köztük az egészségügyet, az oktatást és a munkavállalást érintő – kérdés módosításról szóló indítvány.

Az alaptörvény módosítása lehetővé tenné, hogy minden választás útján elnyerhető pozíció birtokosa, így az elnök is korlátlanul újraválasztható legyen, valamint harmincötről harminc évre csökkenne az elnöki tisztség betöltésének alsó korhatára, amely főként az AP fiatal politikusainak kedvezne. Az alkotmánymódosítás után csökkenne továbbá a népszavazásra bocsátható kérdések száma is.

Az Alkotmánybíróság döntése nagy felháborodást váltott ki az ellenzék körében, ugyanis szerintük az alaptörvény ilyen szintű módosítása a demokrácia alapelveit ásná alá, így aláírásgyűjtési kampányba fognak kezdeni ellene. A módosításról szóló végső szavazást megelőzően az országgyűlés két alkalommal fogja megvitatni a kérdést: az első vita decemberre, a második pedig tizenkét hónappal későbbre várható. Az ecuadori alkotmányt legutóbb 2008-ban módosították, melyet maga Rafael Correa elnök kezdeményezett két évvel hatalomra kerülése után. 

Gumhert Dóra

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »